Een koers van meer werk

Een koers van meer werk

Een koers van meer werk
Foto Flickr / Rebke Klokke

Door Diederik Samsom op 19 mei 2014 Delen  

Een nieuwe koers voor Europa. Onder die noemer was de partijleider van de Duitse SPD, vicekanselier en ‘superminister’ Sigmar Gabriel zondag te gast bij een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam die in het teken stond van de verkiezingen van het Europees Parlement komende donderdag.

Voorafgaand hadden Lodewijk Asscher en ik een gesprek met Gabriel. We spraken over het belang van een thema dat sociaaldemocraten in Europa meer dan wat dan ook bindt: meer werk, goed werk en eerlijk werk. Het terugdringen van de onacceptabel hoge werkloosheid in Europa is de grootste prioriteit voor de komende tijd.

Om dit te bewerkstelligen, moet Europa meer worden dan alleen een project van markt, munt en multinationals. Er is een nieuw perspectief voor Europa nodig. Een perspectief waarin Europa weer een hoopvol project voor toekomstige generaties wordt.

Een sterke, duurzame maakindustrie is van groot belang hierbij. Europa moet hierin de krachten bundelen. Duitsland is al jaren voorloper in de omslag naar een duurzame energievoorziening. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het levert bovendien veel banen door een sterke maakindustrie in het land. Nederland en de rest van Europa kunnen daarvan leren.

In zijn toespraak noemde Sigmar Gabriel het belang van de industrie 4.0 voor de innovatiekracht van Europa: door de versmelting van klassieke industrie, zoals Volkswagen in Duitsland, en de digitale techniek ontstaan nieuwe kansen en nieuwe banen.

Op 22 mei gaat Nederland naar de stembus voor het Europese Parlement. Duitsland doet dat op 25 mei. De PvdA en de SPD werken samen in de grote sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement, die momenteel in een nek-aan-nek met de conservatieve fractie (waar het CDA toe behoort) is verwikkeld. Daarom telt iedere stem komende donderdag. Als de sociaaldemocraten in het Europese Parlement de grootste fractie worden, dan kan Europa echt een nieuwe koers inzetten. Een koers van meer werk en meer oog voor mensen. Worden de conservatieven de grootste, dan blijven we in Europa doormodderen met slechts oog voor markt en munt. Dat is de keuze die donderdag voorligt.

Lees ook het opiniestuk dat Sigmar Gabriel en ik schreven voor Joop.nl >

Delen: