Een grotere taart

Een grotere taart

Door Mei Li Vos op 9 oktober 2012 Delen  

Sinds 20 september ben ik weer volksvertegenwoordiger in ons nationale parlement. Op die dag, acht dagen na de verkiezingen, werd ik beëdigd, samen met 149 nieuwe collega’s. Ook al is het de tweede keer dat ik beëdigd werd, het blijft een zenuwenmoment.

Je bent toch bang dat je struikelt over je iets te hoge hakken, of dat je die paar uit te spreken woorden vergeet. Ook realiseer je je weer welke verantwoordelijkheid je draagt. Duizenden mensen hebben specifiek het vakje achter je naam roodgekleurd, nog veel meer mensen hebben op andere kandidaten van de PvdA gestemd. Iedere kiezer had zo zijn of haar hoop, wensen en angsten. En als volksvertegenwoordiger moet je zo goed en kwaad als de hoop van mensen waarmaken. Daar ga je dan toch echt wel een beetje van beven als je op moet staan en de eed of gelofte af moet leggen.

Ik heb de eed afgelegd, ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Ik ben religieus geboren en blijf dat ook. Verder ben ik vrijzinnig getogen, en wens ik iedereen evenveel vrijheid toe als ik zelf ook graag heb. Vrijzinnigheid en tolerantie naar andersdenkenden zijn voor mij dan ook basisvoorwaarden voor een goed werkende democratie en open samenleving.

Daar zal ik me in mijn dagelijkse werk overigens niet al te veel mee bezig houden, want ik heb de portefeuille Economische Zaken toebedeeld gekregen. Dat was ook precies de portefeuille die ik wilde, want ik werk graag mee aan het groter maken van de taart in Nederland. Sociaaldemocraten worden vaak gezien als het soort mensen dat graag de economische taart verdeelt maar ik interesseer me dus vooral voor grotere taarten bakken. Hoe zorgen we dat de economie draait, ondernemers kunnen ondernemen, uitvinders de ruimte hebben om innovaties te gelde te maken, maar ook, hoe zorgen we voor een economische orde waarin we grondstoffen niet verspillen en uitputten, maar we bijna alles kunnen hergebruiken?

Ik wil de komende jaren bijdragen aan het verbeteren van het klimaat voor ondernemers. Hoe kunnen ze groener groeien? Hoe maken we het makkelijker om werknemers in dienst te nemen en te houden? Uiteraard blijf ik me ook inzetten voor de ZZP’er. Het zijn er inmiddels meer dan een miljoen, als we ruim rekenen. Met veel van hen gaat het goed, die moeten we dan ook met rust laten, hooguit nog wat sleutelen aan de randvoorwaarden voor groei. Met sommigen van hen gaat het niet goed, omdat de tarieven onder druk staan en ze zich niet kunnen verzekeren. In de komende periode hoop ik dat we wat kunnen doen aan de oorzaken van die problemen.

Genoeg te doen dus. Maar de grote vraag voor de komende weken is of er een tweepartijenkabinet komt. Dat is voor mij net zo’n grote vraag als voor iedereen in Nederland. Komt het nieuwe kabinet voor of na Sinterklaas? Komt Sinterklaas überhaupt wel, nu het zo guur is in Spanje? Laat ik daar maar even niet aan denken…

Delen: