Een grote stap naar eerlijke belastingen voor grote bedrijven

Een grote stap naar eerlijke belastingen voor grote bedrijven

Door Paul Tang op 15 maart 2018 Delen  

Vandaag is in het Europees Parlement mijn rapport aangenomen voor de nieuwe grondslag van winstbelasting.

Dat klinkt moeilijk, maar is eigenlijk heel overzichtelijk: bedrijven moeten belasting gaan betalen in het land waar zij hun winst maken. Nu lopen landen miljarden euro’s aan belastinginkomsten mis. En dat is niet eerlijk.

Hoe zit dat?
Winstbelasting wordt nu nationaal geheven en bedrijven profiteren volop van verschillen in belastingregimes binnen Europa. Dankzij globalisering en digitalisering kunnen grote ondernemingen met chirurgische precisie de meest gunstige belastingstrategie plannen.

Met dit voorstel is dat geschuif met winsten afgelopen. Techreuzen als Facebook, Google, Amazon en Booking.com gaan de gevolgen van deze nieuwe regels goed voelen. Als bijvoorbeeld Google winst maakt in Nederland, dan zullen ze ook daar belasting moeten betalen. Nu wordt die winst doorgeschoven naar een land met een lager tarief. EU-landen lopen zo miljarden mis.

Met deze overwinning kunnen we ‘de boer op’ om de nieuwe winstbelasting realiteit te maken

Het voorstel werd in het Europees Parlement gesteund met 451 stemmen voor en 141 tegen. Nu moeten de EU-landen zich uitspreken over deze nieuwe belastingregels. Met deze overwinning kunnen we ‘de boer op’ om de nieuwe winstbelasting realiteit te maken! De bal ligt nu bij de lidstaten van Europa en de Europese Commissie. Na deze voorzet van het Europees Parlement ga ik er alles aan doen om te zorgen dat die bal binnen wordt gekopt.

word lid

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.