Een COP met twee gezichten

Een COP met twee gezichten

Door Joris Thijssen op 13 november 2021 Delen  

We lopen wereldwijd achter in de strijd tegen klimaatverandering. Een maximale stijging van 1,5 graden moet binnen handbereik blijven, maar als we op huidige voet doorgaan lukt dat niet. Dat is de uitkomst van de klimaattop in Glasgow.

Daarom moeten landen volgend jaar terug naar de onderhandelingstafel. Om opnieuw met elkaar te onderhandelen en aanvullende afspraken te maken. Een teleurstellend resultaat, maar Nederland kan nu het goede voorbeeld geven en zelf ambitieuze en eerlijke plannen maken voor een schone en groene toekomst. Er is geen tijd meer te verliezen. Formerende partijen moeten de EU Green Deal omarmen en daarbij extra stappen zetten.

Er is geen tijd meer te verliezen. Formerende partijen moeten extra stappen zetten.

Daarnaast zijn rijke landen hun toezeggingen aan ontwikkelingslanden de afgelopen jaren niet nagekomen. Terwijl klimaatverandering voor het overgrote deel veroorzaakt is door de rijke landen, komen de problemen ook voor rekening van de ontwikkelingslanden. Ook Nederland doet hieraan mee, want ontwikkelingsgeld wordt ingezet voor klimaatgeld terwijl er additioneel geld zou komen. Laten we daar mee stoppen.

Nederland moet aan de bak. Wat is er tenminste nodig?

  • De Green Deal moet worden omarmd en daarbij moeten we ambitieus zijn en extra stappen zetten.
  • Er moet additioneel klimaatfinanciering komen.
  • Nederland moet zich aansluiten bij het initiatief van Denemarken en Costa Rica om het winnen van fossiele brandstoffen af te bouwen. Dit betekent dat de plannen voor gaswinning in de Waddenzee worden geschrapt.
  • Zorg ervoor dat mensen met een laag- of middeninkomen béter worden van klimaatbeleid. Want in goed geïsoleerde huizen is het comfortabel wonen. Met beter openbaar vervoer en betaalbare elektrische auto’s is het fijner van A naar B reizen. En een groene industrie levert meer banen dan de huidige fossiele industrie. Alleen als het klimaatbeleid eerlijk is, zal het ook echt gaan lukken.
  • Kom met een werkgarantiefonds zodat werknemers met een fossiele baan met behoud van inkomen groene skills kunnen leren en een groene baan kunnen vinden.

Kröger: ‘Wat nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad is doorgeschoven naar volgend jaar. Echte klimaatrechtvaardigheid is dat we als Nederland nú onze verantwoordelijkheid nemen. Voor de natuur en voor al die mensen wereldwijd die op dit moment al keihard getroffen worden. Het kabinet is aan zet.’

Het overgrote deel van de Nederlanders wil ambitieus klimaatbeleid.

Thijssen: ‘Het overgrote deel van de Nederlanders wil ambitieus klimaatbeleid. Niet voor niets gingen er vorige week ruim 40.000 mensen de straat op bij de klimaatmars. Wat nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad is doorgeschoven naar volgend jaar. De formerende partijen zijn aan zet: de EU Green Deal moet omarmd en extra stappen moeten worden gezet. De klimaattransitie zal lukken als we het eerlijk doen’.

Suzanne Kröger & Joris Thijssen

Tweede Kamerleden van GroenLinks en PvdA

 

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!