Een baby voor een vis

Een baby voor een vis

Door Roelof van Laar op 16 juli 2014 Delen  

De afgelopen twee dagen heb ik projecten bezocht in de regio ten zuiden van Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Deze regio ligt aan een groot meer. Dat maakt meisjes extra kwetsbaar want de voornaamste inkomstenbron is de visserij, en daarin is voor meisjes geen plaats. De vissers buiten daarentegen graag de honger van een jong meisje uit door vis te ruilen tegen seks. Veel te vaak met een ongewenste zwangerschap of zelfs HIV tot gevolg.

Ik sprak verschillende meisjes. Sommigen noemen zichzelf sekswerker, anderen ruilen hun lichaam voor vis of andere zaken. Door wat ze doen, door hun ongewenste baby’s en door HIV hebben ze een moeilijke positie in de samenleving. Het gros van de mensen is hier religieus, Christen of Moslim, en keurt hun gedrag af. Tegelijkertijd is het normaal. Het land telt op een bevolking van nog geen tien miljoen een kwart miljoen sekswerkers. De meesten beginnen terwijl ze onder de achttien zijn. Velen hebben al van alles meegemaakt voor ze hun lichaam gaan verkopen of ruilen.

Op verschillende manieren wordt geprobeerd de meisjes uit de prostitutie te houden of te halen. Alternatief werk is belangrijk. De meisjes weten ook dat ze met seks steeds minder zullen verdienen als ze ouder worden. Goede voorlichting voor jongens en meisjes is van belang. Ze hebben allemaal van aids gehoord, maar krijgen pas echt door wat het is als ze het virus al onder de leden hebben. Ook degelijke gezondheidszorg, condooms en anticonceptie zijn letterlijk van levensbelang. Door een nieuw bevoorradingssysteem van de centrale apotheek komen centra sinds kort niet meer zonder voorraad te zitten.

Al die kleine stapjes bij elkaar moeten het probleem uiteindelijk indammen. Toch zullen meisjes, zolang de honger blijft, hun enige bezit in blijven zetten om te overleven. Ondanks dat ze soms een baby bij de vis krijgen.

Delen: