Eerste Kamer kan eerlijker Nederland dichterbij brengen

Eerste Kamer kan eerlijker Nederland dichterbij brengen

Door Marleen Barth op 14 januari 2011 Delen  

Wij voeren campagne voor een ander, positiever Nederland. Daarom verheug ik me ook op de manifestatie ‘Een nieuw jaar, een ander Nederland’, komende zondag in De Brakke Grond in Amsterdam. Wat mij betreft is dat andere Nederland vooral een eerlijker Nederland. En waar kunnen we, naast in de provincies, dit eerlijkere Nederland na 2 maart stukken dichterbij brengen? Juist, in de Eerste Kamer. 

Nu ik voor de Partij van de Arbeid Eerste Kamerlijsttrekker ben, beginnen mijn ochtenden weer steevast met het snel doornemen van het nieuws. Aan de ontbijttafel werk ik vaak even de kranten door. Daar laat ik het vaak bij, maar vanochtend niet. Ik werd geattendeerd op een bericht op nu.nl. De kop was op z’n minst opvallend: ‘PvdA voert verdrietige anti-campagne‘.Iemand was verdrietig. De tranen bleken van CDA-leider Maxime Verhagen te zijn. Hij stelde dat mijn partij een campagne voerde die er alleen op was gericht om het kabinet van een meerderheid in de Eerste Kamer te weerhouden en dat het in de campagne helemaal niet meer over de provincies ging. Hij werd er verdrietig van…

Het bericht verbaasde me nogal. Mark Rutte benadrukte eind vorig jaar nog hoe groot de noodzaak van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de regeringscoalitie was. Bovendien ben ik toch altijd duidelijk geweest over de campagne die ik wil voeren. Nota bene dagblad Trouw, in CDA-kringen toch een goed gelezen krant, drukte begin dit jaar een artikel af waarin ik werd aangehaald: ‘Het gaat me niet om het dwarszitten van het kabinet, maar om de toekomst van Nederland.’ Ik vind namelijk dat dit land beter verdient dan wat dit kabinet te bieden heeft.

Ingewikkeld is die boodschap niet: wij voeren een campagne voor een progressieve meerderheid in de Eerste Kamer en voor een sterke PvdA in de provincies. Wij voeren een campagne voor een Nederland waarin we de rekening van de crisis wel eerlijk delen. We voeren campagne voor een land waarin wij banen scheppen in plaats van schrappen, waar de kinderopvang wel betaalbaar blijft en waar we mensen op hun gedrag beoordelen, niet op hun afkomst of geloof.

Wij voeren dus campagne voor een ander, positiever Nederland. Daarom verheug ik me ook op de manifestatie ‘Een nieuw jaar, een ander Nederland’, komende zondag in De Brakke Grond in Amsterdam. Daar zullen maatschappelijke organisaties, politieke partijen, artiesten en vele anderen laten zien dat een ander Nederland mogelijk is. Wat mij betreft is dat andere Nederland vooral een eerlijker Nederland. En waar kunnen we, naast in de provincies, dit eerlijkere Nederland na 2 maart stukken dichterbij brengen? Juist, in de Eerste Kamer. Dit lijkt mij niets om verdrietig over te worden, maar juist om energie van te krijgen.’ 

Delen: