Echte oplossingen voor de wereldwijde vluchtelingencrisis

Echte oplossingen voor de wereldwijde vluchtelingencrisis

Foto Flickr / IHH Humanitarian Relief Foundation

Door Attje Kuiken op 27 maart 2015 Delen  

Op dit moment teisteren conflicten de wereld. Op dit moment worden over de hele wereld mensen vervolgd vanwege hun geloof, geaardheid of politieke overtuiging. En op dit moment zijn miljoenen mensen, families en kinderen op de vlucht voor marteling, vervolging of moordzucht. Nederland moet voor deze slachtoffers van de vele conflicten in de wereld een veilige haven blijven.

Gelijktijdig sterven er jaarlijks duizenden mensen in de Middellandse Zee. Mensensmokkel is een miljardenbusiness geworden. 5000 euro voor een overtocht met 300 andere mensen op het bootje levert een mensensmokkelaar 1,5 miljoen op per boot. En veel vluchtelingen hebben niet de mogelijkheden, noch de middelen om op een andere manier een veilig heenkomen te vinden.

Er ligt dus een levensgroot probleem dat alleen Europa gezamenlijk kan oplossen. Europa afsluiten voor vluchtelingen, zoals de VVD wil, lost echter niks op. De PvdA wil mensensmokkelaars de pas afsnijden, maar niet door vluchtelingen buiten te sluiten. Wij willen een Europese samenwerking die grenzen stelt, maar vooral humaan is. In mei komt de Europese Raad met een visie op migratie. Wat de PvdA betreft moet de regering daarbij inzetten op de volgende maatregelen:

  • Het stabiliseren van conflictgebieden en het bestrijden van armoede; de bronnen van de ellende.
  • Een humanitaire missie in de Middellandse Zee. Nu ligt de focus van de ‘frontex’-operatie nog eenzijdig op grensbewaking. Wat ons betreft krijgt deze missie ook als doel het redden van en hulp bieden aan vluchtelingen.
  • Veel vluchtelingen willen wel in de eigen regio blijven, maar pakken toch de boot naar Europa door de slechte omstandigheden in de kampen. Europa moet daarom bijdragen aan een kwalitatief betere opvang in de regio.
  • Europa moet ervoor zorgen dat alle Europese landen hun verantwoordelijkheid nemen, en niet de hete aardappel naar elkaar doorschuiven. Daarnaast moeten er meer worden samengewerkt met de landen rondom Europa.
  • Een stevige aanpak van mensensmokkelaars, door inzet van Europol, het bevriezen van tegoeden en het berechten van deze misdadigers voor misdaden tegen de menselijkheid.
  • Meer vormen van legale migratie en hervestiging

Deze voorstellen gaan het grote asielvraagstuk niet voor eens en voor altijd oplossen. Zo lang er conflicten zijn, en zolang er ongelijkheid is in de wereld, blijven mensen de Middellandse Zee oversteken. Het begint er in ieder geval mee dat alle landen hun verantwoordelijkheid tonen en ook bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen. Europa afsluiten voor mensen die vluchten voor oorlog kan daarbij nooit een oplossing zijn. Niet omdat het volgens internationale verdragen niet zou mogen, maar omdat we ons herinneren waarom die verdragen ooit tot stand zijn gekomen. Dat we de morele plicht voelen om een veilige haven te zijn voor wie dat nodig heeft. De PvdA wil blijven werken aan een Europa en een Nederland waar we strijden voor en geloven in solidariteit en verdraagzaamheid. Ook als het soms moeilijk is.