Duidelijkheid over maatregel langstuderen

Duidelijkheid over maatregel langstuderen

Door Tanja Jadnanansing op 10 december 2010 Delen  

De plannen van het kabinet om langstudeerders 3000 euro per jaar meer te laten betalen zijn zeer fors. Zowel huidige als toekomstige studenten zullen dit bedrag moeten ophoesten wanneer zij langer doen over hun studie. Hiermee worden met name de zittende studenten hard getroffen. Het is nog maar de vraag of het mogelijk is om deze groep vanaf volgend jaar al te beboeten. Dit druist namelijk regelrecht in tegen het rechtszekerheidbeginsel. Ik heb de staatssecretaris daarom om opheldering gevraagd. Namens de PvdA was ik vandaag aanwezig bij de studentenprotesten in Amsterdam, waar studenten terecht hun zorgen uitten over de plannen van het kabinet.

In 1989 bepaalde de Hoge Raad dat het beboeten van langstudeerders zonder overgangsregeling in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. Naast het feit dat de PvdA tegen deze maatregelen is, vraag ik me af of de maatregelen van het kabinet realistisch en haalbaar zijn. Wat zijn de juridische, financiële en maatschappelijke gevolgen? Ik heb de indruk dat de staatssecretaris deze voorstellen matig onderzocht en onderbouwd heeft.

De aangekondigde maatregelen zijn veel te kort door de bocht. De zittende studenten die direct getroffen worden kunnen immers niets meer doen aan hun huidige studiesituatie. Juist deze studenten zijn de dupe: of zij moeten nog meer betaald werk zoeken om de verhoging te kunnen betalen, waardoor zij noodgedwongen langer studeren, of ze zijn gedwongen om met hun studie te stoppen. Dit laatste is niets minder dan sociale en maatschappelijke kapitaalvernietiging.