Doorbreek het taboe op sekswerker

Doorbreek het taboe op sekswerker

Doorbreek het taboe op sekswerker
Foto Flickr / Bruce Tuten

Door Marith Volp op 2 april 2015 Delen  

Sekswerkers die gewoon legaal hun werk doen en ook belasting betalen, moeten gewoon een zakelijke bankrekening kunnen krijgen. Zonder een bankrekening wordt het voor sekswerkers onmogelijk hun werk op een normale manier uit te voeren en lopen zij het risico afhankelijk te zijn van derden. Minister Dijsselbloem moet hierover met de banken in gesprek.

Sekswerkersbelangenvereniging PROUD vroeg vorige week een bankrekening aan bij de Triodosbank, maar werd afgewezen. In hun motivatie gaf de bank aan geen diensten te verlenen ‘aan zakelijke relaties die zich met hun activiteiten in de sector pornografie begeven’. Ik vind deze afwijzing onacceptabel. Het sluit aan bij andere zorgelijke signalen die ik krijg over sekswerkers die het werken onmogelijk wordt gemaakt door de bank. Juist hun belangenvereniging moet toch gewoon een zakelijke bankrekening kunnen openen?

Het eeuwige taboe dat rust op sekswerkers krijgen we maar niet doorbroken. In Nederland is prostitutie legaal. Sekswerkers staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en betalen belasting. Legale sekswerkers moeten we behandelen als volwaardige zzp’ers. Met dezelfde plichten maar dan ook dezelfde rechten. Zoals de mogelijkheid een zakelijke bankrekening te openen.

Mensenhandel en gedwongen prostitutie moeten we aanpakken. Maar deze aanpak kan alleen succes hebben als we tegelijkertijd de positie van legale sekswerkers versterken. Daarom baart de onwil van de financiële sector om zaken te doen met sekswerkers mij grote zorgen. Zaken doen zonder bankrekening is vrijwel onmogelijk in Nederland. Niet alleen in de private sfeer, maar ook in het verkeer met de overheid. Sekswerkers worden juist kwetsbaar voor pooiers of mensenhandelaren als ze niet gewoon een zakelijke rekening kunnen openen.

Daarom heb ik Kamervragen gesteld aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en roep ik hem op om hierover in gesprek te gaan met de banken. De PvdA wil dat banken uitleggen waarom zij een sekswerker als risico zien voor de bank. Een afwijzing moet met goede, individuele redenen onderbouwd zijn. Het zou een enorme bijdrage leveren in de versterking van de positie van sekswerkers als banken hen net als alle andere ondernemers toestaan een zakelijke rekening te kunnen openen bij een bank.