Dom besluit minister Leers over ama’s

Dom besluit minister Leers over ama’s

Door Hans Spekman op 14 september 2011 Delen  

Ik ben zeer teleurgesteld in het besluit van minister Leers om niet door te gaan met de steunpunten en opvang voor ex-ama’s (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers). Dit is een dom besluit op onjuiste gronden. Honderden kwetsbare jongeren dreigen nu op straat te belanden. Ik wil dat de minister garandeert dat hij voor hen een oplossing biedt.

Vandaag maakte de minister bekend dat de Perspectiefaanpak, ooit door mij in Utrecht geïntroduceerd, niet landelijk wordt ingevoerd. De minister gooit het kind met het badwater weg:  De steunpunten zorgen voor een intensieve begeleiding van ama’s om hen toekomst te bieden in Nederland of in het land van herkomst. De minister concludeert veel te makkelijk dat die intensieve aanpak niet werkt en laat de jongeren aan hun lot over. Ik ben ervan overtuigd dat deze menselijke aanpak zorgt voor meer terugkeer van ama’s naar het land van herkomst, en bovendien voorkomt dat zij in Nederland in de illegaliteit verdwijnen.

Ik overweeg met de gemeenten in gesprek te gaan over de toekomst van de begeleiding van ama’s. Anders dan de minister, laat ik deze jongeren niet in de kou staan.

Eerder al schreef ik al dat als dit steunpunt ophoudt, de minister jonge meiden en jongens de prostitutie, illegaliteit en de vernieling in jaagt.