Doe onderzoek naar omkoping voetbal

Doe onderzoek naar omkoping voetbal

Door Tjeerd van Dekken op 5 juni 2012 Delen  

De PvdA wil een uitgebreid justitieel onderzoek naar het manipuleren van voetbaluitslagen, binnen het betaald voetbal in Nederland. Mijn collega Jeroen Recourt en ik zullen daar op aandringen bij de ministers Schippers (VWS) en Opstelten (Justitie). Voetbal moet schoon zijn. Een diepgaand onderzoek moet het harde bewijs leveren, zodat we eens en voor altijd met deze bizarre praktijken kunnen afrekenen.

Update 5-6: Ik ben blij dat minister Schippers eindelijk gehoor geeft aan onze oproep. Nederland was tot nog toe het enige land in Europa dat geen onderzoek deed naar matchfixing, terwijl de signalen dat ook ons land niet verschoond is van deze praktijken zich opstapelen.

Uit vele gesprekken met vertegenwoordigers uit de sportsector, onderzoeksrapporten en artikelen in vakbladen ontstaat bij de PvdA een sterk vermoeden dat er sprake is geweest van het manipuleren van voetbaluitslagen door goksyndicaten, mogelijk tot op het hoogste niveau. Nederland is het enige land in Europa dat geen onderzoek doet naar dit zogenaamde matchfixing. We kunnen niet langer wachten de feiten boven water te krijgen. Alleen een justitieel onderzoek kan dit voor elkaar krijgen.

Voetbal moet schoon zijn. We krijgen van alle kanten signalen dat matchfixing een veel voorkomende praktijk is in Nederland. In verscheidene onderzoeken wordt gesuggereerd dat geldstromen van grote goknetwerken via ons land lopen, en dat vanuit ons land voetbalwedstrijden binnen en buiten de landsgrenzen worden gemanipuleerd. Ook de UEFA gelooft dat Nederland niet verschoond is van deze praktijken. Maar het is lastig te bewijzen. Een diepgaand onderzoek moet het harde bewijs leveren, zodat we eens en voor altijd met deze bizarre praktijken kunnen afrekenen.

We hebben het kabinet herhaaldelijk om helderheid gevraagd, maar zonder resultaat. Terwijl overal in Europa diepgaand onderzoek wordt gedaan naar goksyndicaten en matchfixing, zit Justitie in Nederland te slapen. Schippers heeft al eens toegegeven dat er gevallen bij de recherche bekend zijn, en toch gebeurt er niets. Ook de KNVB reageert niet als ernaar gevraagd wordt. Wat de PvdA betreft is er in Nederland geen plaats voor corruptie en manipulatie in het voetbal. Als we niet eens meer kunnen vertrouwen op wat we op het voetbalveld zien gebeuren, is het einde zoek. Voetbal moet verschoond blijven van corruptie.