Discriminatie homo’s in Polen onaanvaardbaar

Discriminatie homo’s in Polen onaanvaardbaar

Discriminatie homo’s in Polen onaanvaardbaar
Foto Flickr / mloskot

Door Marit Maij op 27 januari 2016 Delen  

In Polen is een reclamespotje van de televisie gehaald vanwege een rol voor een homoseksuele acteur. Toen ik dat las, waande ik me in de middeleeuwen. Steeds meer staan de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuele en transgender’s (LHBT’ers) in Polen onder druk. Ik wil dat Nederland dit zowel direct bij de Polen als in Europees verband aan de orde stelt, want dit soort zaken zijn de Europese Unie onwaardig en onacceptabel.

 

De criteria van Kopenhagen vormen de basis voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Daarin staat dat lidstaten van de EU democratische rechtstaten zijn, die de mensenrechten van hun burgers respecteren. Het discrimineren van homo’s is daarom onacceptabel. Ik heb de Nederlandse regering middels Kamervragen om een reactie gevraagd. Want lidstaten van de Europese Unie moeten dezelfde waarden en grondbeginselen delen.

Helaas is dit niet het eerste incident. De Europese Commissie heeft recent het rechtstaatmechanisme ingezet en heeft de nieuwe ultraconservatieve regering van Polen tekst en uitleg gevraagd over de veranderingen in de Mediawet en de situatie rondom het Constitutionele Hof. De mediawet zou de vrijheid van de publieke omroep ernstig inperken en bij het Hof zou sprake zijn van politieke benoemingen. Het zijn signalen dat de nieuwe Poolse regering weinig respect heeft voor de democratische rechtsstaat.

De stigmatisering door de nieuwe Poolse regering van LHBT’ers als een ‘gender-ideologie’ doet de rillingen door je lichaam lopen. Het waarborgen van het recht en de vrijheid om te zijn wie je bent en wat je gelooft, is een ankerpunt van de Europese samenwerking. Daar mag nooit aan getornd worden. LHBT’ers moeten overal in de EU gelijk worden behandeld en niet worden gediscrimineerd. Als dat wel gebeurt, moet de Europese gemeenschap daar snel krachtig afstand van nemen en de Poolse regering aanspreken. Nederland voorop.