Tijd voor een Nieuw Europa

Tijd voor een Nieuw Europa

Door Diederik Samsom op 27 juni 2012 Delen  

Het is tijd voor een Nieuw Europa. Een Europa dat de oplossingen voor de crisis niet langer voor zich uitschuift, maar haar gezamenlijke kracht benut voor investeringen in groei en banen en de financiƫle sector aan banden legt. Dat bepleit ik in een opiniestuk in NRC Handelsblad en tijdens het debat in de Tweede Kamer woensdag over de komende Eurotop.

Twee jaar hebben Europese leiders de Eurocrisis nu voor zich uitgeschoven. Ook premier Rutte. Twee verloren jaren waarin regeringsleiders hun toevlucht zochten in tijdrekken en harde bezuinigingsopdrachten voor probleemlanden, waardoor de crisis niet is opgelost, maar zich juist heeft verspreid en verdiept. Inmiddels duiken alle Zuid-Europese landen dieper weg in een recessie en trekken omvallende banken en landen elkaar in hun val mee. Daarmee staat niet alleen de welvaart in Zuid-Europese landen op het spel, maar ook de banen en pensioenen van alle 500 miljoen Europeanen. Inclusief onze banen en onze pensioenen.

In die twee jaar zijn echte oplossingen uitgebleven. Het is nu tijd om die te bieden. De Partij van de Arbeid stelt daarom maatregelen voor om via een bankenunie de financiële sector echt op orde te brengen, via investeren groei en banen te creëren en om te werken aan een echt sociaal Europa. Lees mijn bijdrage in NRC Handelsblad >