Deltaplan tegen leegstand

Deltaplan tegen leegstand

Deltaplan tegen leegstand
Foto Flickr / Dries Verachtert

Door Albert de Vries op 25 september 2014 Delen  

De Partij van de Arbeid wil dat er een deltaplan tegen leegstand komt. Miljoenen vierkante meters aan kantoren, winkels, boerderijen, en bedrijfsgebouwen staan door de crisis en de vastgoedbubbel leeg. Deze leegstand is slecht voor de leefbaarheid. De PvdA wil daarom dat de minister van Infrastructuur ervoor zorgt dat gemeenten beter gaan samenwerken en dat eigenaren van leegstaande panden in actie komen.

Mensen merken iedere dag de gevolgen, zeker aan de randen van ons land. Leegstand zorgt voor verloedering, een gevoel van onveiligheid, en het is ook slecht voor de waarde van hun eigen woning. Maar toch gebeurt er te weinig omdat de vastgoedmagnaat geen verlies wil nemen, de gemeente hoopt dat de zware klappen bij de buurgemeente vallen en niemand de rekening op wil pakken. Eigenaren en financiers moeten de grote hoeveelheid leegstand terugdringen, zodat er weer ruimte voor groei ontstaat.

De PvdA wil dat de minister, samen met gemeentes en provincies, een deltaplan maakt om leegstand terug te dringen. De PvdA wil bijvoorbeeld dat vastgoedmagnaten hun verantwoordelijkheid nemen en gedwongen kunnen worden om hun verlies te nemen en mee te werken aan sloop- of herontwikkelingsplannen. Ook moet het mogelijk worden dat zij lagere huren gaan vragen en moet herontwikkeling van leegstaande panden voorrang krijgen op nieuwbouwplannen. De winst die gemaakt kan worden als een gebouw een nieuwe functie krijgt, moet gebruikt worden om verliezen van sloop van andere gebouwen af te dekken.

Niet ieder voor zich, of hopen dat de markt het oplost. Vastgoedeigenaren en gemeenten moeten samen een aanpak verzinnen die de gebieden met leegstand weer perspectief biedt. De minister moet zorgen dat zij daartoe in staat zijn.