De toekomst van goede zorg

De toekomst van goede zorg

Door Otwin van Dijk op 10 juni 2013 Delen  

Vandaag heeft het eerste deel van het debat over de toekomst van de langdurige zorg plaatsgevonden. Een debat over de zorg voor ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische beperking. Over mensen. In een solidair land als het onze zorgen we goed voor elkaar. Dat gebeurt door zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers. En dat is een groot goed. Dat willen we zo houden. Juist daarom moeten we de zorg anders inrichten. Hier heb ik vandaag met mijn collega-Kamerleden en staatssecretaris Van Rijn over gesproken.

De echte vergrijzing moet nog komen en nu al dreigt de zorg onbetaalbaar te worden. Wegkijken en niks doen is dan onverantwoord. Veranderingen zijn noodzakelijk. Veranderingen die maken dat ook voor volgende generaties goede zorg beschikbaar en betaalbaar blijft. Maar ook veranderingen die ervoor zorgen dat we de zorg minder ingewikkeld maken en dichter bij de mensen organiseren. Het gaat dus niet alleen om geld. De Partij van de Arbeid wil de zorg anders organiseren. Dicht bij mensen, persoonlijker en minder ingewikkeld. Deze hervorming is de kans om dat ook te doen.

Bij ingrijpende veranderingen horen volgens de PvdA ook randvoorwaarden: goede eigen regie, een vangnet voor de meest kwetsbaren, sociale wijkteams en 5.000 extra wijkverpleegkundigen die zorg op maat leveren, stevige samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars, minder ingewikkeldheid en verspilling en aandacht voor proeftuinen waarin goede innovatieve ideeën worden geprobeerd en uitgewerkt.

Hier hebben we vandaag met de staatssecretaris over gesproken. Ook heb ik de staatssecretaris gevraagd om met een plan te komen over hoe we de verschillende veranderingen samen en op een goede manier door kunnen voeren. We debatteren hier snel verder over in de Kamer.

Integrale bijdrage aan debat vandaag (pdf) >
Integrale spreektekst (htm) >