De mooiste natuur in onze Nationale Parken

De mooiste natuur in onze Nationale Parken

De mooiste natuur in onze Nationale Parken
Foto Flickr / Aldo van Zeeland

Door Lutz Jacobi op 28 oktober 2014 Delen  

In Nederland moeten er weer Nationale Parken komen met internationale allure. Er is al veel bijzondere natuur in Nederland, maar dat is te versnipperd en niet herkenbaar genoeg voor bezoekers. Onze mooiste natuur moet herkenbaar zijn als Nationaal Park, en meer ruimte bieden voor natuuronderwijs en toerisme. Hier doe ik vandaag samen met mijn collega Stientje van Veldhoven van D66 voorstellen voor.

Natuur is er om te beleven en van te genieten. Nationale Parken brengen de schoonheid en het unieke van de Nederlandse natuur over het voetlicht, zodat iedereen er van kan genieten. Er komt meer ruimte voor kinderen om met natuur kennis te maken, en het biedt kansen voor nieuwe groene werkgelegenheid. In Schotland en Canada plukken ze nu de vruchten van hun Nationale Parken, dat kan in Nederland ook!

Daarom doe ik vandaag samen met mijn collega Stientje van Veldhoven van D66 een voorstel om onder regie van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een Raad Nationale Parken in te stellen. Die Raad moet ook een eigen budget krijgen, dat oploopt tot 2 miljoen euro in 2017.

Deze Raad moet beoordelen of een natuurgebied in aanmerking komt voor de prestigieuze status. Daarbij waakt de Raad over het kwaliteitsniveau van de parken en de besteding van het extra budget. Provincies en natuurorganisaties kunnen samen een aanvraag indienen. De parken moeten een minimale grootte hebben van 5000 hectare, zijn herkenbaar vanwege hun bijzondere status en zijn goed toegankelijk voor het publiek. Op die manier zorgen we ervoor dat onze bijzondere natuur een status krijgt die daar bij past, en komen er meer kansen voor natuureducatie en nieuwe groene werkgelegenheid.