De Grondwet moet er voor iedereen zijn

De Grondwet moet er voor iedereen zijn

Door Anja Timmer op 19 mei 2010 Delen  

In artikel 1 van de Grondwet staat momenteel dat je mensen niet mag discrimineren om hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. De Grondwet moet er voor iedereen zijn. Ik vind het dan ook hoog tijd voor een wijziging van dit artikel en wil hier graag ‘handicap’ en ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ aan toevoegen. Hiertoe dien ik samen met mijn collega’s van D66 en GroenLinks een initiatiefwetsvoorstel in.

Voor de PvdA maakt het niet uit waar je ouders geboren zijn, wat je postcode is, of je een handicap hebt of niet, of je man, vrouw, homo of hetero bent. Want iedereen verdient een eerlijke kans om wat van zijn of haar leven te maken. Daarom moeten we achterstand en discriminatie bestrijden en emancipatie bevorderen. Zo nodig dwars tegen de remmende krachten van cultuur, religie of het ouderlijk huis in.

Momenteel staat expliciet in artikel 1 van de grondwet dat je mensen niet mag discrimineren om hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Ik wil hier graag ‘handicap’ en ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ aan toevoegen. Zo maken we hardop duidelijk dat we in Nederland niemand buitensluiten. Daarom dienen D66, GroenLinks en ik een initiatiefwetsvoorstel in om artikel 1 van de grondwet te wijzigen. Mensen met een handicap en homoseksuelen die te maken krijgen met discriminatie hebben dan eindelijk de Grondwet achter zich. Ik zie die modernisering van de Grondwet liever gisteren dan vandaag.

Delen: