De eerste weken in Brussel

De eerste weken in Brussel

Door Paul Tang op 17 juni 2014 Delen  

Het nieuwe Europese Parlement begint officieel op 1 juli in Straatsburg. Maar ik ben samen met Agnes en Kati al wekelijks in Brussel, want de voorbereidingen zijn in volle gang. En dat is meer dan het regelen van een badge en een e-mailadres…

Een van de belangrijkste opdrachten is met elkaar afspreken wat onze taken worden de komende jaren. De S&D-fractie (de fractie met de Europese zusterpartijen van de PvdA) heeft 191 leden die allemaal een plek moeten krijgen in de verschillende parlementaire commissies van het Europees Parlement. En een aantal Europarlementariërs wordt (vice-)voorzitter van commissies, van de fractie en van het Europees Parlement. Daarover wordt nu druk vergaderd: ik ben met mijn collega-delegatieleiders in overleg wie welke positie krijgt.

Hoe gaat dat verdelen van die plekken nou in zijn werk? Het systeem erachter is eerlijk: alle posities in commissies ‘kosten’ een aantal ‘punten’. En hoe groter je delegatie, hoe meer punten je krijgt, en hoe meer wensen je kunt doorgeven. De Italiaanse sociaaldemocratische delegatie met 31 leden heeft bijvoorbeeld meer punten dan de Zweedse delegatie met 5 leden, en kan dus aanspraak maken op meer posities. Daarnaast is wel afgesproken dat de grote delegaties niet alles opeisen, maar oog houden voor de kleinere delegaties.

Dat zijn redelijke uitgangspunten, maar het is nog niet eenvoudig. De ene parlementaire commissie is gewilder dan de andere. Daarnaast worden de plekken in de commissies niet alleen tussen sociaaldemocraten verdeeld, maar natuurlijk ook tussen de andere Europese fracties. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoeveel fracties het Europees Parlement komende periode heeft. Dus staat nog niet vast hoeveel plekken iedere fractie krijgt in de verschillende commissies.

En dan speelt natuurlijk ook nog de strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie, waarin naast het Europees Parlement de regeringsleiders een belangrijke rol spelen…

Met zoveel onbekende factoren is het ongeduld groot, de geruchten zijn talrijk, maar de resultaten laten nog even op zich wachten. Maar goed, gelukkig er is een harde deadline: op 1 juli moet het duidelijk zijn. Ik hou jullie op de hoogte!