De blik van een trainer

Column Foppe de Haan

De blik van een trainer

Door De Redactie op 12 februari 2017 Delen  

Op een dag werd mijn vrouw gebeld of ik niet lijstduwer wilde worden voor de verkiezingen. Dat kon niet, zei ze, want hij is nog geen lid. En ze legde neer. Ik was al wel honderd jaar PvdA-stemmer. Daarop werd ik gebeld door Kamerlid Lutz Jacobi, die ik goed ken uit Friesland. Als zij je vraagt kun je geen nee zeggen. En dus ben ik nu lid en sta ik op de lijst als lijstduwer.

Dat mijn plek op de lijst zoveel reacties zou opleveren had ik nooit verwacht. Op Twitter was ik na de bekendmaking dagen ‘trending’. Van een goede bekende kreeg ik een sms, of ik dan ook de Kamer in wilde als ik genoeg voorkeursstemmen zou krijgen. Laat ik daar meteen duidelijk over zijn: nu niet meer, wel als ik dit op jongere leeftijd had gedaan.

Toch wilde ik juist nu lijstduwer worden.

Ik vind het tijd om me uit te spreken. Want het is verschrikkelijk dat een aantal politici bewust onderscheid maakt tussen groepen. We zijn allemaal Nederlanders. Dan heb je niets aan kreten die mensen van elkaar verwijdert. En intussen begint iedereen zijn eigen partijtje omdat ze ergens tegen zijn. Ik vind het veel beter als er drie of vier grote partijen zijn, dan kom je als land ergens.

Kijk naar wat de PvdA de afgelopen vier jaar met de VVD heeft gepresteerd. Er is echt geregeerd. Ze hebben vier jaar volgehouden, dat is al historisch, en dan ook nog onder moeilijke omstandigheden. We hadden een economische crisis, we hebben een samenleving die ouder wordt en we kregen ook nog te maken met een vluchtelingencrisis.

De manier waarop de PvdA dat heeft aangepakt verdient een grote pluim.

Maar er is nog veel te doen. Bijvoorbeeld voor ouderen. Mijn ouders leven niet meer, maar mijn schoonmoeder nog wel. Zij leeft in een verzorgingstehuis. Ik zie dat ze minder aandacht krijgt van de professionals. Dat is natuurlijk niet goed. Mijn dochter werkt ook in de verpleegzorg en zij zegt hetzelfde: er gaat te veel tijd op aan administratie. Laten we die tijd teruggeven aan de patiënten.

Van huis uit ben ik leraar. Onderwijs blijft een prioriteit, zeker voor de PvdA. De ontwikkeling van mensen moeten we optimaal benutten en dan heb ik het vooral over het basisonderwijs. De kwaliteit van de leerkrachten kan verder omhoog. Natuurlijk is sport op school belangrijk. Want ik zei vijftien jaar geleden al wat nu is bewezen: van bewegen kun je beter rekenen. Het zou wel goed zijn als we straks een minister van Onderwijs én Sport krijgen.

Natuurlijk, je kijkt ook met de blik van een trainer naar het team kandidaten.

Het is als ploeg het belangrijkste dat je een visie hebt, die je kunt verwoorden in een aantal punten, zoals zorg en onderwijs. Door de samenwerking met de VVD is die visie in de beeldvorming soms wat ondergesneeuwd geraakt, maar in de campagne kun je weer laten zien wie we zijn. Ik ben overigens absoluut geen fan van de VVD, ik ben tegen verdergaande liberalisering. De staat moet wat mij betreft invloed houden op de samenleving. Anders gaat het ten koste van mensen zoals jij en ik.

 

Delen: