Dagboek van een nieuw Kamerlid

Dagboek van een nieuw Kamerlid

Door Henk Nijboer op 25 september 2012 Delen  

Woensdag 12 september: verkiezingsdag
Vandaag wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Een spannende dag! We proberen ook nog op deze verkiezingsdag iedereen te overtuigen op de PvdA te stemmen. Om 7 uur staan we op Groningen CS met croissants, want alle rozen zijn al uitgedeeld. Ik ben onder de indruk van de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en vooral de Jonge Socialisten uit Groningen de afgelopen weken.

‘s Avonds ga ik naar Paradiso in Amsterdam voor de uitslagenavond. Met acht zetels winst haalt de PvdA een prachtig resultaat! Na de uitslag omhels ik Tjeerd van Dekken, die nu ook is gekozen. Rond 22:00 uur sta ik bij de enige verstaanbare plek in Paradiso, voor de toiletten, 3FM nog te woord.

Donderdag 13 september: eerste fractievergadering
Om 11:00 uur meld ik me bij de Tweede Kamer. Daar ligt mijn telefoon al klaar en handel ik allerhande papierwerk af: de toegangspas, een OV-kaart, paspoort en uittreksels. Om 13:00 uur is de eerste fractievergadering in opperbeste stemming. Diederik Samsom wordt warm onthaald en door ons gecomplimenteerd met de fantastische campagne. In de fractievergadering breng ik in herinnering dat Groningen de enige provincie is waarin we in elke gemeente de grootste partij zijn geworden. Dat brengt zowel voor mij als voor de PvdA verplichtingen met zich mee.

Vrijdag 14 september: Hart van Nederland
‘s Ochtends opnames voor Hart van Nederland van SBS6. Ze maken het item ‘Jonkie in de Tweede Kamer’. Eerder deze week filmde Hart van Nederland me al op campagne. Verder worden de taken in de fractie verdeeld. Als econoom wil ik graag iets doen in de financieel-economische hoek. Met Ronald Plasterk, onze financieel woordvoerder, spreek ik af dat ik de komende maanden mijn tanden ga zetten in het weer dienstbaar maken van banken en verzekeraars: nieuwe woekerpolisaffaires voorkomen, speculatie met derivaten een halt toeroepen, stoppen met de bonuscultuur, enzovoort. Maandag 24 september staat er een groot wetgevingsoverleg met minister De Jager op de agenda. Daarvoor krijg ik van fractiemedewerkers een heel dik pak papier mee als huiswerk voor het weekend. ’s Avonds ga ik met Simon, mijn echtgenoot, uit eten.

Zaterdag 15 september: stukken en huwelijk
’s Ochtends maar eens begonnen me door de wetteksten te worstelen. Ingewikkelde materie: implementatie van de Europese Solvency II richtlijnen, nieuwe witwasregulering, het provisieverbod en de bankierseed die wat mij betreft wel wat zwaarder mag worden aangezet. Niet eenvoudig, maar wel heel belangrijk om toekomstige crises te voorkomen. ‘s Middags een huwelijk van een oud-collega op een boot op de Gouwzee, heerlijk ontspannen.

Zondag 16 september: wetten en FC Groningen
Ik ben nog niet klaar met de wetteksten, dus daar begin ik mee. ’s Middags ga ik naar de FC in de Euroborg, die tegen Vitesse speelt. Daarover in dit dagboek verder geen woord (0-3).

Maandag 17 september: lessen van de nestor
Vandaag leert onze nestor Sharon Dijksma de nieuwe fractieledenleden van de PvdA hoe het er in de Kamer aan toe gaat. Heel veel leerzame lessen over hoe je het meest effectief kunt zijn als Kamerlid. ’s Middags komt de kiesraad met de definitieve verkiezingsuitslag. Ik heb 6.448 voorkeurstemmen gekregen. Daarvan ben ik wel even stil. Collega’s feliciteren me met deze stevige Groningse basis. Via twitter (@henknijboer) bedank ik de kiezers voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik zal doen wat ik kan om elke stem waar te maken.

Dinsdag 18 september: afspraken
Gesprekken met Charles en Rens (fractiemedewerkers financiën) over de vijf wetten die ik volgende week mag behandelen. Wat vinden we goed, wat moet er beter? Aan het eind van de middag is de traditionele Prinsjesdagborrel van VNO-NCW in het Haagse Nieuwspoort. Het is zo ongeveer de drukste borrel van Nederland en dat blijkt! Kennis verspreid zich snel: menig bankier stapt op me af om me uit te nodigen voor een bezoek of gesprek. Daarop ga ik graag in. Ik wil graag horen hoe banken werken, wat goed en fout gaat en wat ik daaraan kan doen.

Woensdag 19 september: wetten voorbereiden
Terwijl in de Tweede Kamer afscheid wordt genomen van 51 vertrekkende leden werk ik met Charles en Rens verder aan de wetten. Zij zoeken samen met de Kamergriffie uit of we het beste amendementen op wetten kunnen maken of moties kunnen indienen. Dat luistert vrij nauw.

Donderdag 20 september: beëdiging
Vandaag is het echt zover. We worden beëdigd! Ik zal de belofte afleggen: ‘Dat verklaar en beloof ik!’ Het is een ongelooflijke eer als volksvertegenwoordiger te zijn gekozen. Ik heb heel veel zin om te werken aan een sterk Groningen in een sociaal Nederland. Ik vind het daarom belangrijk om voor iedereen in het Noorden bereikbaar te zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de lezers van dit dagboek. Dus als je wilt dat ik een keer bij je op werkbezoek kom, heb je een vraag of een idee, of wil je gewoon eens in de Tweede Kamer komen kijken (en door mij worden rondgeleid), aarzel dan niet en mail naar h.nijboer@tweedekamer.nl. Hopelijk tot snel!

Delen: