Dag van Respect

Dag van Respect

Door Tanja Jadnanansing op 8 november 2012 Delen  

Elke tweede donderdag in november is het de Dag van Respect, zo ook vandaag. Deze dag is in 2006 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor en bewustwording te creƫren over respect voor elkaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat wij Nederlanders elkaar weer wat meer respecteren dan voorgaande jaren. Met dit goede nieuws op zak ging ik vanochtend naar Den Haag. Niet om naar de Kamer te gaan, maar om als gastdocente een les te verzorgen voor groep 8 van de Toermalijn school.

Iets te laat stormde ik de klas binnen. Ik begon uiteraard met welgemeende excuses, omdat ik van mening ben dat op tijd komen ook van respect getuigt. Gelukkig werd mijn te laat komen mij vergeven door de leerlingen, omdat zij het bijzonder ‘cool’ vonden dat er een Kamerlid bij hen langskwam.

De les begon met de vraag wat respect nou eigenlijk betekent en waarom er meer aandacht nodig is voor respect. Opvallend was dat de leerlingen zich vooral bekommerden over het gebrek aan respect voor ouderen, of zoals Halima het zei: ‘het is jammer dat mensen als ze ouder worden onbeschoft worden behandeld’. De klas was het eens dat dit moet veranderen. Daarnaast vonden zij dat politiek Den Haag ook wel wat respectvoller naar elkaar mocht zijn. Politici moeten het goede voorbeeld geven, want ‘als zij zich niet netjes gedragen, doet niemand dat in de samenleving’, aldus groep 8.

Ik sloot de les af met een ronde complimenten. Alle kinderen mochten elkaar een compliment geven. Ik denk zelf namelijk dat respect begint met zelfrespect, met waardering voor wie je bent en voor wie je kan zijn. Het was prachtig om te zien wat een compliment kan doen met een kind.

Ruim een uur lang ben ik in gesprek geweest met deze groep bijdehante kinderen. Ik heb respect voor deze kinderen: voor hoe zij met elkaar omgaan, hoe zij met mij zijn omgegaan en hoe zij op durven te komen voor hun mening. Daarnaast wil ik op de Dag van Respect graag een enorm applaus geven aan alle juffen en meesters die kinderen een podium bieden om zichzelf te zijn. Diep respect voor de inzet, het enthousiasme en de motivatie van alle leraren die onze toekomst nu al vormgeven.

Delen: