Dag van de Sociale Rechtvaardigheid

Dag van de Sociale Rechtvaardigheid

Dag van de Sociale Rechtvaardigheid

Door John Kerstens op 20 februari 2015 Delen  

20 februari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘World Day of Social Justice’. Sociale rechtvaardigheid: belangrijk om bij stil te staan, maar vooral om mee aan de slag te gaan. Niet alleen vandaag, maar elke dag. Dit jaar is het thema ‘Ending human trafficking and forced labour’. Wereldwijd nog steeds een probleem, en ook in Nederland helaas nog geen voltooid verleden tijd.

De Partij van de Arbeid zet zich dag in dag uit in voor een sociaal rechtvaardige wereld, zowel in het kabinet als vanuit de Tweede Kamer. Wereldwijd, maar ook in ons eigen land dus. Met onze bewindslieden Bert Koenders en Lilianne Ploumen, maar ook met Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma. Of met Tweede Kamerleden als Marith Rebel, Roelof van Laar en Keklik Yücel bijvoorbeeld.

Zelf maak ik me sterk voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt en tegen de tweedeling op de arbeidsmarkt, en daarmee in onze samenleving. Tegen het de baantjes aan elkaar moeten rijgen om thuis de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Tegen misstanden op de arbeidsmarkt. Tegen uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing ook. Wat dat laatste betreft, hoop ik dat we volgende week weer een belangrijke stap kunnen zetten.

Donderdag 26 februari staat de behandeling van de Wet Aanpak Schijnconstructies in de Kamer op de agenda. Een wet waar juist de PvdA op heeft aangedrongen. Een wet ook die een eerlijke arbeidsmarkt een stap dichterbij brengt. Zonder uitbuiting van collega’s uit het buitenland die hier aan de slag gaan. Zonder oneerlijke concurrentie ten aanzien van bedrijven die zich wel aan de regels houden. En zonder verdringing van de Nederlandse bouwvakker of vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld, die nu via allerlei slinkse trucs ‘uit de markt worden geprijsd’. Zo’n wet is hard nodig, en de PvdA zorgt dat-ie er komt.

Delen: