Dag van de pakketbezorger

Dag van de pakketbezorger

Door Barbara Kathmann op 7 maart 2023 Delen  

“Ik heb m’n lichaam getraind zodat ik de hele dag niet naar de WC hoef”.

Dit is geen quote van een topsporter die meedoet aan een duurloop, maar van een pakketbezorger die geen tijd kan verliezen aan een WC-bezoek vanwege het enorme aantal pakketjes in zijn bus. Hij vertelde me over zijn werk toen ik undercover meeging op zijn dagelijkse route. Dat moest in het geheim, omdat hij bang was bij zijn werkgever in de problemen te komen. De torenhoge werkdruk - zo ernstig dat sommige pakketbezorgers zelfs in flessen in de bus plassen - illustreren wat we al lange tijd weten: de bezorgmarkt is rot.

De bezorgmarkt is rot.

Op 8 maart is het de ‘Dag van de pakketbezorger’. Grote bezorgbedrijven vragen om dan extra aardig voor de bezorger te zijn. Maar zo maken ze zich er wel erg makkelijk vanaf. Want terwijl bezorgers de economie en ons land draaiende houden, werken ze onder veel te hoge druk. Bezorgers hebben niet eens de tijd om wat langer aan de deur te staan voor het aardige compliment waartoe de bezorgbedrijven consumenten oproepen. Dan dreigt alweer de kans dat ze hun bezorgroute kwijtraken omdat ze niet snel genoeg hebben geleverd. Het enige waar bezorgbedrijven pakketbezorgers echt mee helpen zijn hogere lonen, vaste contracten en handhaving op uitbuiting en andere illegale praktijken.

Bezorgbedrijven kunnen pakketbezorgers echt helpen met hogere lonen, vaste contracten en handhaving op uitbuiting en andere illegale praktijken.

Maar 30 procent van de bezorgers is direct in loondienst bij de grote bezorgbedrijven. De onderaannemers die mensen in loondienst hebben, geven aan dit niet langer vol te kunnen houden. Daarvoor zijn de vergoedingen die ze voor het bezorgen van pakketjes krijgen van PostNL, DHL, GLS en DPD gewoonweg veel te laag. Soms worden ritten zo vaak doorverkocht, dat er uiteindelijk iemand zonder rijbewijs voor €3,50 achter het stuur zit. Het is onacceptabel dat mensen zo worden uitgebuit.

Afgelopen december beloofden PostNL, DHL, GLS en DPD beterschap na ingrepen van de arbeidsinspectie. Maar de problemen zijn nog lang niet opgelost. Het probleem zit niet bij de onderaannemers of de bezorgers zelf. Het probleem begint in de boardroom, waar de marge alles bepaalt en het belang van de aandeelhouder leidend is.

De doorgeslagen flex in de bezorgsector moet nú worden aangepakt.

De doorgeslagen flex in de bezorgsector moet nú worden aangepakt. Bezorgers moeten weer in vaste dienst, de tarieven voor onderaannemers moeten structureel omhoog en van de lonen moet weer geleefd kunnen worden. Een extra complimentje of cadeautje aan je bezorger is natuurlijk altijd aardig, maar de pakketbezorger verdient nog heel veel meer.

Delen:

Word lid van onze partij!

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten