Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Door Hans Spekman op 7 november 2013 Delen  

Deze week werd ik geïnterviewd door journalist Frénk van der Linden over mantelzorg. Meer dan 3,5 miljoen mensen zorgen voor een ander, naast hun dagelijkse werk. Ik vertelde daar over de zorg die onze familie had voor onze zus Barbara.

Zondag is het de Dag van de Mantelzorg. Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben de zorg voor een ander. Vaak doen ze het stilletjes en 750.000 mensen zorgen meer dan 8 uur per week voor een ander en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak naast hun baan.

Deze week werd ik geïnterviewd door journalist Frénk van der Linden over onder meer de zorg voor mijn oudste zus Barbara en de impact op haar en haar omgeving. (De uitzending komt nog op 12 november). Mijn zus had tongkanker. De laatste drie maanden voor ze overleed, het was 1993, was ze bij ons thuis en deelden we haar verzorging. Mijn een na oudste zus Baradina deed daarbij verreweg het meeste, maar we waren constant bij haar. Mijn zus kon op het einde niet veel meer, haar ogen waren dichtgegroeid en haar tong zwol op tot buiten haar mond. Ik herinner me nog dat de enige geneugte die ze had een ijsblokje was, met een colasmaakje. Het was fijn dat we de mogelijkheid hadden haar thuis te verzorgen in haar laatste dagen.

De Dag van de Mantelzorg zet al die mensen in het zonnetje die niets anders willen dan hun naaste te verzorgen. Maar het gaat hen niet om geld, of complimenten. Ze willen de ruimte en tijd om te kunnen verzorgen. Meer dan 1 op de acht werknemers zorgt inmiddels voor een ziek familielid. Bedrijven en overheid hebben dan ook een taak om het mogelijk te maken dat deze mensen flexibel om kunnen gaan met hun tijd. Aan een ieder de opdracht om dat te realiseren. Ik hoor graag ook ideeën van anderen.