Daarom Nacht van de Vluchteling

Daarom Nacht van de Vluchteling

Daarom Nacht van de Vluchteling

Door Kirsten Meijer op 27 mei 2014 Delen  

Met nog 20 andere deelnemers van de PvdA en de Jonge Socialisten doe ik donderdag mee met de Nacht van de Vluchteling. Het doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor de vluchtelingen uit SyriĆ«. Steun jij ons ook? Ik hoop het van harte, want alle beetjes helpen.

Met een koffer in de hand stapt een tiental mensen uit een busje. Ze arriveren in het registratiecentrum van het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atari. Aan de andere kant van het hek zien we opgetogen gezichten van familieleden of vrienden die er al waren. In de schaduw van een open tent krijgen ze de eerste basale benodigdheden. Tijdens ons bezoek aan Jordanië kwam de oorlog in Syrië ineens heel dichtbij en dat maakt een onuitwisbare indruk.

Samen met Michiel Servaes bezocht ik eind maart Za’atari, een stad van tenten en containers, met inmiddels meer dan 100.000 Syriërs die het geweld ontvlucht zijn. De gevolgen van drie jaar oorlog zijn niet te bevatten: 150.000 doden en 9 miljoen mensen op de vlucht. Jordanië heeft inmiddels 700.000 Syriërs opgevangen, Libanon meer dan een miljoen; respectievelijk 10% en 25% van de eigen bevolking. Onwerkelijke cijfers die in Za’atari een gezicht kregen.

De UNHCR verricht goed werk en voorziet vluchtelingen die niets meer hebben van tenten, dekens, water, voedsel, elektriciteit en medische hulp, onder andere met steun van de Nederlandse regering. In Za’atari wordt geëxperimenteerd met een nieuwe benadering waarin vluchtelingen invloed hebben op de voorzieningen in het kamp en zo snel mogelijk zelf weer kunnen gaan bouwen aan hun bestaan. Het resulteert bijvoorbeeld in een levendige hoofdstraat, de ‘Champs-Élysées’, met vele geïmproviseerde winkeltjes. Te midden van de uitzichtloosheid is de veerkracht indrukwekkend

Inmiddels is Azraq, een tweede groot vluchtelingenkamp in Jordanië, geopend en gaan organisaties als Stichting Vluchteling onverminderd door met het verlenen van noodhulp. Het conflict dreigt soms uit de schijnwerpers te verdwijnen, maar de nood is en blijft groot zolang er geen politieke oplossing is voor het conflict. Dat geldt zowel voor de buurlanden van Syrië, waar de enorme vluchtelingenstromen een bedreiging zijn voor de stabiliteit, als voor Syrië zelf, waar het verlenen van hulp heel erg moeilijk is.

Hoewel ik het vluchtelingenkamp met eigen ogen heb gezien, is het onmogelijk om me voor te stellen hoe het zou zijn om huis en haard te moeten verlaten vanwege geweld. Maar de aankomst van de mensen in Za’atari zal ik nooit meer vergeten. Aan hen en aan degenen die zijn achtergebleven en van wiens lot we alleen een glimp opvangen via korte reportages en schimmige filmpjes op YouTube zal ik denken als ik in de nacht van donderdag op vrijdag 40 kilometer aan het wandelen ben voor de Nacht van de Vluchteling.

We kunnen de oorlog niet stoppen, maar we kunnen wel het uiterste doen om voor goede opvang en hulp te zorgen. Daarom doe ik mee met de Nacht van de Vluchteling!

Steun ons team >

Steun mij persoonlijk >

Delen: