Creatief zijn

Creatief zijn

Door Hans Spekman op 8 juni 2012 Delen  

De tijden veranderen. Soms wil je dat niet, maar het gebeurt altijd onvermijdelijk. Ook in de Utrechtse wijk waar ik woon, is de afgelopen decennia veel veranderd. In economisch moeilijke tijden moeten politici creatief zijn hoe het verder moet met een wijk, met een stad en met Nederland.

Ik woon in een fijne buurt in Utrecht, Zuilen, aan het einde van mijn tuintje loopt het spoor. Deze wijk is gebouwd rondom de fabrieken van de Demka. Bijna 100 jaar geleden hier gekomen. De Demka waren staalfabrieken waar ook treinen werden gemaakt. In 1983 kwam hier een einde aan. Voor deze wijk een harde klap, want Utrecht zonder de Demka, dat zou toch nooit meer goed komen?

Wanneer ik met oude mensen in mijn wijk praat, kunnen ze nog steeds prachtig vertellen hoe prachtig de tijd was toen de Demka er nog stond. De jaren ’80 was een moeilijke tijd voor Nederland, grote jeugdwerkloosheid was een probleem dat in Nederland en dan de sluiting van zo´n groot bedrijf, waardoor zoveel mensen hun baan verloren. De stad Utrecht moest een andere weg op, en gelukkig hadden de politici van toen dat goed in de gaten. Mensen met visie en lef besloten niet wanhopig vast te houden aan Utrecht als industriestad, maar zagen andere kansen voor de stad. Rondom het station werd het weliswaar niet fraaie maar wel broodnodige Hoog Catharijne omgevormd tot best bereikbare winkel en kantorengebied van Nederland.

Ik vind Hoog Catharijne niet mooi, laat daar geen misverstand over zijn. Als wethouder liep ik ook aan tegen de problemen van dit gebied, in de jaren ’90 zorgden drugsverslaafden en daklozen voor grote overlast. Maar Hoog Catharijne was en is wel nodig geweest om Utrecht op de been te houden. Het is door de ligging en de goede bereikbaarheid met de trein de nieuwe economische motor van de stad geworden.

Dat is wat politici moeten doen, en ook de opdracht voor de politici van nu. Het is weer een economische moeilijke tijd waar we weer heel creatief moeten gaan bedenken hoe het verder moet met Nederland.

De Partij van de Arbeid presenteerde gisteren haar verkiezingsprogramma. Wie het programma (pdf) leest zal één ding opvallen: wij kiezen voor een groeiagenda voor Nederland. We moeten weer vooruit, we kiezen voor groei, want alleen met groei zorg je ervoor dat Nederland niet stil komt te staan.

Delen: