PvdA-vrouwen en heldere woorden

PvdA-vrouwen en heldere woorden

Door De Redactie op 30 september 2011 Delen  

Hella Haasse is dood. De grand lady van de Nederlandse literatuur. Daarin was ze eigenlijk altijd de nummer vier. Je had Mulisch, Reve en Hermans, de Grote Drie. Die kibbelden. Die bestreden elkaar. Als Bokito’s klopten ze zich op de borst. Hella bleef echter altijd beschaafd, tot de laatste seconde van haar leven. Dat je daarmee net naast het podium valt, leek haar niet te deren. Wat heeft dit met de PvdA te maken? Alles! Ook binnen de PvdA speelt de vrouw altijd de tweede viool. Ondanks al die dwangmatige regeltjes dat de helft uit vrouwen moet bestaan, zijn het de mannen die het hoogste woord voeren. Een column van onafhankelijk publicist Marcel Duyvestijn.

Zaterdag zal dat anders zijn. Dan komen duizenden vrouwen van de PvdA bij elkaar in Rotterdam, de mannelijkste stad van Nederland. Onder leiding van Keklik Yücel (op wie ik heimelijk verliefd ben), zullen de vrouwen het heft in handen nemen. Duizenden rode handen. Duizenden rode lippen. Duizenden machtige stemmen: nu zijn wij aan de beurt.

Denk weer even aan Hella. Een vrouw, zoals een vrouw is, bescheiden, op de achtergrond. Ze liet haar woorden spreken. In tegenstelling tot de woorden van Mulisch en Hermans waren Hella’s woorden altijd zo helder als glas.

Heldere woorden. Dat is wat we nu nodig hebben. Geen complexe ideeën, nee, zuivere woorden. Dat geldt voor de financiële wereld, waar niemand meer wat van begrijpt. Maar dat geldt eigenlijk voor alle beleidsterreinen. Alles wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt. Heldere woorden zijn een zeldzaamheid geworden. Ik wil dan ook afsluiten met Hella’s eigen woorden (uit een prachtig interview in De Groene Amsterdammer van vorige maand):

‘Voor mij is het een bijzonder verwarrende tijd. Een chaos. Niemand weet wat er speelt, wat er aan de hand is. Als ik het nieuws zie, dan denk ik: ik geloof het niet. Niet dat ik denk dat ik word voorgelogen, maar wel dat niemand weet hoe de wereld in elkaar steekt. Ook de politieke leiders niet, die klungelen maar wat aan.’

Ik wil daarom alle vrouwen ter wereld oproepen je niet als man te gedragen, maar vrouw te zijn. Helder en duidelijk!

Marcel Duyvestijn is liefdevol lid van de PvdA
www.liefdevollid.nl

Delen: