Centraal Planbureau maakt gehakt van makkelijke pensioenpraatjes

Centraal Planbureau maakt gehakt van makkelijke pensioenpraatjes

Door John Kerstens op 30 januari 2017 Delen  

Anders dan bij de AOW, slagen veel pensioenfondsen er niet in de aanvullende pensioenen van mensen aan te passen aan de prijsstijging. Partijen als 50Plus, PVV en SP hebben daar een makkelijke oplossing voor: verhoog de door pensioenfondsen te hanteren ‘rekenrente’ kunstmatig. Zo kunnen de aanvullende pensioenen weer verhoogd worden. Want de fondsen hebben dan immers meer geld in kas. Op papier.

Het Centraal Planbureau maakt vandaag gehakt van die plannen. Ze zijn namelijk desastreus, met name voor jongeren. Die lopen het risico op een pensioen dat maar liefst 30% lager is. Dat is niet alleen aan hen niet te verkopen, het tast ook het draagvlak onder ons pensioenstelsel aan. Dat is immers gebaseerd op solidariteit. En als dat stelsel eraan gaat, is iedereen de pineut. Zeker ook ouderen trouwens.

Ik heb het al eerder gezegd. Dat mensen zich zorgen maken over hun pensioen is begrijpelijk. Daar moeten we wat mee. Maar niet door het tegen elkaar uitspelen van generaties en het creëren van pensioenpaniek zoals met name 50Plus doet. Daarmee wordt namelijk de deur wijd opengezet voor partijen die die paniek en de ermee gepaard gaande onrust gebruiken om van ons huidige stelsel af te komen. D66, VVD maar ook verzekeraars ruilen dat immers maar al te graag in voor een ‘doe-het-zelfpensioen’. En daar zijn uiteindelijk juist ook de mensen die hun vertrouwen stellen in Henk Krol en de zijnen de dupe van.

De Partij van de Arbeid stáát voor het Nederlandse pensioenstelsel. Het is juist de combinatie van AOW en aanvullend pensioen die maakt dat de armoede onder ouderen bij ons zowat het laagste is van de hele wereld. En dat willen we graag zo houden. Daarom moet het stelsel niet worden afgebroken. Het moet wél aangepast. Zodat bijvoorbeeld flexwerkers ook pensioen gaan opbouwen en er een beter evenwicht ontstaat tussen de zekerheid over je startpensioen en aanpassing aan de inflatie daarna. Ook moeten mensen die op jonge leeftijd zijn gaan werken, zwaar werk doen en geen supersalarissen verdienen ook fit de finish halen. Wat dat laatste betreft, gaat de PvdA graag in gesprek met de FNV die daar vandaag een aantal plannen voor presenteerde.