Buurtbewoners aan zet

Buurtbewoners aan zet

Buurtbewoners aan zet
Foto Wikipedia / Arch

Door Grace Tanamal op 28 november 2014 Delen  

Buurtbewoners hebben zelf vaak de mooiste ideeën en plannen om hun eigen buurt leefbaarder, beter, mooier en socialer te maken. In heel veel gevallen worden deze ideeën en plannen omgezet in prachtige buurtinitiatieven. En dat is mooi om te zien, daarom bracht ik een bezoek aan Amsterdam West, waar het barst van actieve buurtbewoners met goede ideeën over hun eigen wijk.

Tijdens mijn bezoek heb ik gezien dat mensen ideeën hebben die er voor zorgen dat hun buurt betrokken blijft. Dan gaat het over de herindeling van een plein om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van omwonenden, of het stimuleren en ondersteunen van jonge ondernemers uit nog ondervertegenwoordigde groepen buurtbewoners. Maar ook over een gezamenlijk buurtinitiatief om een winkel- en ondernemersgebied een nieuwe impuls te geven. Kortom, veel goede ideeën die vanuit de bewoners zelf komen. En een enorm energie om vanuit de buurt zelf initiatief te nemen en ideeën uit te werken. 

Daarom ben ik blij dat mijn ideeën over de buurtrechten met zoveel enthousiasme zijn ontvangen door de mensen die ik heb gesproken. Deze buurtrechten zorgen ervoor dat zij de grip op hun eigen buurt krijgen. Iets waar juist zij veel behoefte aan hebben. Hiermee worden zij ondersteund en aangemoedigd om door te gaan op de ingeslagen weg.

Ook ben ik verheugd dat Stadsdeel West druk bezig is om te kijken hoe zij het beste kunnen inspelen op de beweging vanuit de buurt, en hoe zij de energie en input uit de buurten meer mogelijkheden kunnen bieden. Ik zie enorm uit naar de komende werkbezoeken aan buurten waar bewoners ook ideeën hebben over hoe het in hun buurt beter kan. En de kans om ook daadwerkelijk iets van hun buurt te maken, ligt binnen handbereik. Dus ik zou zeggen, aan de slag!