BTW-regels volslagen onwerkbaar voor webwinkels

BTW-regels volslagen onwerkbaar voor webwinkels

BTW-regels volslagen onwerkbaar voor webwinkels
Foto Flickr / Consul Brasil

Door Paul Tang op 4 februari 2015 Delen  

Sinds 1 januari van dit jaar gelden nieuwe BTW-regels voor online-ondernemers, die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books. Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse 21-procent tarief aanrekenen, maar moeten het BTW-tarief heffen van het land waar de consument woont. Deze nieuwe BTW-regels in de EU zijn volslagen onwerkbaar voor webwinkels. Om erger te voorkomen moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden, daarom hebben fractiegenoot Ed Groot en ik schriftelijke vragen hierover gesteld aan staatssecretaris Wiebes en de verantwoordelijke eurocommissaris Moscovici.

De nieuwe BTW-regels leiden tot administratieve lasten, waar sommige kleine ondernemers niet aan kunnen voldoen. De administratieve chaos wordt zelfs zo groot, dat online-verkopers gedwongen zijn hun bedrijf op te geven. Vaak weten online-verkopers ook helemaal niet waar hun klant vandaan komt. Daarnaast geldt zelfs de verplichting de gegevens tien jaar lang te bewaren. Voor kleine webwinkels is dat onuitvoerbaar. Er wordt geen rekening gehouden met de disproportionele last die de wetgeving legt op kleine ondernemers.

Wij willen dat er in overleg met de sector een oplossing wordt gezocht. Een mogelijkheid zou zijn dat kleine ondernemers worden vrijgesteld van aangifte volgens deze Europese regels.