Brexitpuinhoop

Brexitpuinhoop

Door Lodewijk Asscher op 5 september 2019 Delen  

Brexitpuinhoop

Verbijsterd en bezorgd. Dat is hoe ik nu kijk naar de situatie in Londen. Bijna ieder uur lijkt er weer nieuws te zijn. Johnson die probeert het parlement buitenspel te zetten. Het parlement dat Johnson’s plannen voor een no-deal probeert te blokkeren. Een-en-twintig parlementariërs die vervolgens uit de conservatieve partij worden gezet. Vier stemmingen, vier nederlagen voor de nieuwe premier. De oudste partij van Europa – en met haar de hele Britse politiek – schudt op haar grondvesten.

Populistische politici pokeren met onze zekerheden.

Op televisie lijkt het soms fantastisch entertainment. Onverwachte plotwendingen, verraad, tranen: eigenlijk ontbreekt alleen een goed liefdesverhaal. Maar dat doet geen recht aan de serieuze gevolgen van dit ‘spektakel’. Het is een potje poker van een stel kostschooljongens met als inzet de zekerheden van de Britse bevolking. Want in tegenstelling tot een goede soap zijn de gevolgen bij de Brexit wel echt. Verlies van banen, waardoor mensen op straat komen te staan. Medicijntekorten, brandstoftekorten en voedseltekorten. De economie die na jaren van groei weer in een recessie terecht dreigt te komen door de handelsoorlogen van Trump en de chaos van Brexit.

En toch zijn er in Nederland nog populistische politici die flirten met een Nexit. Wilders en Baudet. Ook zij pokeren met onze zekerheden. Er komt nooit een duidelijk antwoord hoe zij de economische schade gaan opvangen. Hoe ze Nederland veilig en welvarend willen houden buiten de samenwerking in EU verband. En uiteindelijk zijn het gewoon de mensen thuis die de rekening gepresenteerd krijgen van dit spelletje poker.

Wij moeten Nederlandse werknemers en bedrijven beschermen.

Werknemers mogen niet de dupe worden van de grillen van Johnson. Daarom heb ik aan het begin van dit jaar een voorstel gedaan om werknemers te beschermen. Het is dan ook goed nieuws dat de Europese Commissie deze week heeft aangekondigd bereid te zijn om Europese fondsen in te gaan inzetten. De PvdA roept het kabinet op om een gedeelte van deze fondsen te claimen voor Nederlandse werknemers en bedrijven. Zij moeten er zeker van kunnen zijn dat ze beschermd worden.

We moeten door met het ons eigen alternatief voor een beter Europa. Een positiever verhaal dan het destructieve Nexit/Brexit-verhaal. Want de onvrede over hoe Europa nu werkt bestaat nog steeds en vraagt een serieuzer antwoord. Gelijk loon voor gelijk werk, geen oneerlijke loonconcurrentie binnen Europa meer. Grote bedrijven netjes belasting laten betalen, en een einde aan de race naar de bodem voor het laagste winstbelasting tarief. Werken aan nieuwe zekerheden. Minder spektakel dan het Lagerhuis, maar een betere toekomst voor ons allen.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte