Bonuscultuur Aegon en ING moet anders

Bonuscultuur Aegon en ING moet anders

Door Ronald Plasterk op 20 oktober 2010 Delen  

Het is niet goed dat verzekeraars Aegon en ING zich weigeren te conformeren aan de beloningsprincipes uit de Code Banken. Deze code houdt onder meer in dat bankbestuurders niet meer aan bonus ontvangen dan hun vaste salaris. Hiermee heeft de banksector laten zien dat zij bereid is om te veranderen na de financiƫle crisis. Blijkbaar willen Aegon en ING zich hieraan onttrekken.

Aegon en ING voeren als excuus aan dat hun bestuurders niet onder de code vallen. Deze ‘uitzonderingspositie’ is in mijn ogen misplaatst, het ging en gaat om de financiële sector als geheel. Bestuurders zouden een voorbeeld moeten stellen door afstand te doen van buitensporig hoge bonussen. Dit zou het maatschappelijk begrip en draagvlak voor het beloningsbeleid in de financiële sector vergroten.

Laten we niet vergeten dat de overheid Aegon en ING tijdens de crisis overeind heeft gehouden. Het mag niet zo zijn dat deze verzekeraars teruggaan naar ‘business as usual’ en terugschakelen naar de oude bonuscultuur. Een gebaar van soberheid en solidariteit zou volledig op zijn plaats zijn. Ik heb daarom de minister van Financiën gevraagd maatregelen te nemen.