Blog kandidaat-Kamerlid Henk Nijboer

Blog kandidaat-Kamerlid Henk Nijboer

Door Henk Nijboer op 11 juli 2012 Delen  

Ruim twee weken geleden was ik nog een jonge, ambitieuze ambtenaar op het ministerie van Financiën. En nu ben ik kandidaat voor de Tweede Kamer. Een groot verschil. Zo was ik de afgelopen week in Muntendam, Almere en Londen. Voorheen kwam ik niet verder dan Scheveningen, waar de rekenmeesters van het Centraal Planbureau zetelen. Over Londen, waar ik op de ambassade sprak met topmensen uit de wetenschap en Engelse financiële sector, later deze week meer.

Debatten voeren, campagne opzetten, interviews geven, het behoort inmiddels tot de dagelijkse kost. Zo was ik met Ronald Plasterk bij de aftrap van de campagne in het Oost-Groningse Muntendam. De Veenkoloniën, waar mijn beide ouders zijn geboren en waar mijn grootouders nog steeds wonen, ken ik vrij goed. Net als de mensen uit de streek.

We hadden een leuk maar pittig gesprek over de werkgelegenheid, de toekomst van de regio, krimp, het outletcenter en de windmolens in het gebied.

Wat me weer indringend duidelijk werd, is dat mensen zich enorm zorgen maken over het verlies van banen. In Oost-Groningen zijn alternatieven immers niet zo makkelijk voor handen. Veel grote bedrijven zijn er niet. Ons verkiezingsprogramma begint daarom niet voor niets met het hoofdstuk ‘Onze keuzes voor een sterke economie’. We hebben goede ideeën voor het versterken van het MKB. Fiscale maatregelen om groei te bevorderen, investeringen aftrekbaar maken, het oprichten van een innovatiefonds en het verruimen van kredietverlening bieden perspectief op groei. Juist ook in deze regio, waar kleine en middelgrote ondernemers de slagader vormen van de economie.

Mijn volgende blog gaat over Londen en de financiële sector. Want we kunnen nog zo veel proberen te doen voor de mensen in de Veenkoloniën, om werkelijk sterker en socialer uit de crisis te komen moeten we echt beginnen met het aanpakken van de uitwassen op de financiële markten. Daarover snel meer!

Delen: