Zeg nee tegen missie Kunduz

Zeg nee tegen missie Kunduz

Door Hans Spekman op 10 februari 2012 Delen  

Doe het niet meer. Dat is wat ik tegen Jolande Sap zou willen zeggen vandaag. Je achterban wil het niet, de mensen die jou kozen, zeggen duidelijk dat het genoeg is geweest. Ik heb het hier natuurlijk over de veronderstelde civiele missie in Kunduz. Er is geen onderscheid tussen een civiele missie en een vechtmissie.

In de Haagse werkelijkheid van GroenLinks konden ze de missie in Kunduz steunen omdat het hier ging om een civiele missie en niet om een vechtmissie. Maar de werkelijkheid van een land als Afghanistan is natuurlijk heel anders dan de werkelijkheid zoals die wordt besproken in de arena van het Binnenhof.

Wie in Afghanistan woont, heeft het zwaar. Een gebied waar al zo lang oorlog is, waar vrouwen onderdrukt worden in de gebieden waar de Taliban heerst. Kortom, een gebied waar kinderen al met 10-0 achterstaan als ze worden geboren.

Nederland heeft ook juist hierom veel en gevaarlijk werk gedaan in Afghanistan. In de provincie Uruzgan is Nederland vier jaar lang actief geweest met de Taskforce Uruzgan. Door de Nederlandse militairen is veel gedaan, sommigen lieten daarbij hun leven, anderen raakten gewond. In 2010 is een einde aan deze missie gekomen. We waren tenslotte al langer gebleven dan de bedoeling was.

Toch besloot dit kabinet dat het toch nog niet genoeg was. De verzoeken voor weer een missie bleven binnenkomen van de Amerikanen. De missie Kunduz was geboren. De PvdA weigerde om deze missie steunen, omdat Nederland genoeg heeft gedaan in Afghanistan. Maar dit kabinet had steun nodig, buiten de gedoogpartner om, en wendde zich in zijn nood tot nutteloze dadendrang onder andere tot GroenLinks.

In een emotioneel debat zei GroenLinks leider Sap de steun van haar fractie toe, maar deed dat met tranen in haar ogen. Ze overleefde een eerste partijcongres hierover maar de onvrede in haar partij was en is groot. Morgen heeft zij weer een congres en weer vliegen de moties haar om de oren. En of dat allemaal nog niet genoeg is trekt premier Rutte haar al weer dieper deze oorlog in.

De missie in Kunduz moet op verzoek van de Amerikanen al weer uitgebreid worden. Beste Jolande, stop met je steun aan deze missie. Je hoeft niet in te stemmen omdat Mark Rutte het je zo lief vraagt. Blijf bij je principes en zeg nee!

Delen: