Europa investeert in groei en banen

Europa investeert in groei en banen

Door Diederik Samsom op 28 juni 2012 Delen  

Vandaag is de Europese top in Brussel begonnen. Ik maak me ernstig zorgen. De tijd dringt om met echte oplossingen voor de eurocrisis te komen. Als ik Rutte hoor, komen die echte oplossingen er wat hem betreft niet maar wordt het weer doormodderen. Voorafgaand aan de top heb ik met mijn sociaaldemocratische collega’s in Brussel gesproken over de eurocrisis.

Als het aan de sociaaldemocratische leiders in Europa ligt, komen die oplossingen er wel. Het groeipact voor nieuwe groei en banen komt er nu op aandringen van de sociaaldemocraten. 120 miljard wordt vrijgemaakt om te investeren in nieuwe energie, duurzame economie en innovatie in Europa.

Maar er is meer nodig. We moeten de financiele sector beteugelen. Om te voorkomen dat speculanten vrij spel hebben, moet het Europees toezicht worden versterkt. En we moeten zorgen dat banken als ze omvallen geen landen meesleuren in hun val. De sociaaldemocraten zijn het eens geworden dat een bankenunie daarvoor nodig is. Maar ook een sociaal Europa, dat meer is dan markt en munt.