Blij met steun voor onderzoek knikkebolziekte

Blij met steun voor onderzoek knikkebolziekte

Door Roelof van Laar op 14 november 2013 Delen  

Ik ben erg blij dat minister Ploumen geld heeft toegezegd voor onderzoek naar de knikkebolziekte. Op dit moment is er geen medicijn tegen deze vreselijke ziekte, die kinderen tussen de 5 en 15 jaar treft en zich vooral voordoet in Zuid-Soedan en Oeganda.

De beelden van de kinderen die lijden aan de ziekte hebben diepe indruk gemaakt. Kinderen moeten kunnen rennen en spelen, deze kinderen zijn jarenlang ziek en overlijden uiteindelijk voor hun dertigste aan de ziekte.

De knikkebolziekte is een neurologische aandoening die zich uit in een epidemische vorm van epilepsie die gepaard gaat met toevallen, groeistoornissen en het karakteristieke knikkebollen. De ziekte werd voor het eerst gedocumenteerd in Tanzania in de jaren ’60. De oorzaken van knikkebolziekte zijn nog altijd onbekend. Inmiddels lijden 10.000 kinderen aan de ziekte, een aantal dat in Oeganda daalt, maar in Zuid-Soedan groeit.

Met de Nederlandse bijdrage van 1 miljoen euro kan er meer onderzoek gedaan worden naar deze ziekte. Hopelijk komt er daardoor een oplossing in zicht om nieuwe ziektegevallen te voorkomen en kinderen die nu ziek zijn te helpen.