Blij met nieuwe Europese vluchtelingenaanpak

Blij met nieuwe Europese vluchtelingenaanpak

Blij met nieuwe Europese vluchtelingenaanpak

Door Attje Kuiken op 13 mei 2015 Delen  

Oorlog en armoede aan de grenzen van Europa zorgen voor een enorme vluchtelingenstroom en een menselijk drama op de Middellandse Zee. De Europese landen kunnen niet langer toekijken en niks doen terwijl deze ramp zich voltrekt. Europa heeft de humanitaire plicht vluchtelingen te beschermen. In hun eentje kunnen de lidstaten dit niet oplossen. Mijn collega uit het Europees parlement Kati Piri en ik zijn daarom blij dat de Europese Commissie vandaag een gezamenlijke aanpak heeft gepresenteerd.

In het plan dat de Europese Commissie (EC) vandaag presenteert staat een aantal belangrijke maatregelen waar de PvdA al langer voor pleit. Zo doet de commissie voorstellen om ervoor te zorgen dat alle Europese landen gaan bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Van de 28 lidstaten nemen nu tien landen bijna alle vluchtelingen op. Zweden en Duitsland nemen de meeste vluchtelingen op en ook Nederland vangt een groot deel van de vluchtelingen die naar Europa komen op. In de toekomst moeten alle landen hun steentje gaan bijdragen om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog een veilig heenkomen te bieden.

Ten tweede komt er een meer robuuste humanitaire missie op de Middellandse Zee om mensenlevens te redden. Eerder diende ik al samen met GroenLinks een motie in die de Nederlandse regering verzocht zich daar in Europa sterk voor te maken. De focus van de ‘frontex’-operatie lag te eenzijdig op grensbewaking. In de nieuwe plannen krijgt deze missie meer budget en gaat ook mensen redden op open zee.

In de plannen staan verder goede voorstellen over veilige routes voor vluchtelingen en het aanpakken van de miljarden business die mensensmokkel is. Ook wil Europa zich gaan inzetten om het terugkeerbeleid te verbeteren, door landen waar mensen vandaan komen die geen recht hebben op asiel te verplichten hun inwoners ook terug te nemen. Tot slot komt er ook meer geld voor goede opvang in de regio, zodat we de soms erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen kunnen verbeteren. We zien uit naar de concrete invulling van deze hulp.

De Europese plannen zijn een goed antwoord op de groeiende vluchtelingencrisis. Ze geven handen en voeten aan de humanitaire plicht van Europa om vluchtelingen te beschermen. In hun eentje kunnen de individuele landen dit niet oplossen, gezamenlijk wel. Zodat we mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld een veilig heenkomen kunnen bieden.