Blij met banenplan voor de zorg

Blij met banenplan voor de zorg

Door Lodewijk Asscher op 22 april 2014 Delen  

Martin van Rijn en ik hebben dinsdag een banenplan voor de zorg gepresenteerd. Hiermee zorgen we ervoor dat 80.000 mensen die nu in de zorg werken scholing krijgen of worden begeleid naar werk binnen of buiten de zorg. Voor jongeren komen er in totaal 5000 werkplekken. Samen met werkgevers en vakbonden in de zorg trekken we in totaal hier 200 miljoen voor uit, waarvan de helft door de zorgsector zelf wordt betaald.

De komende jaren verandert er veel in de zorg. Hierdoor zal ook het werk veranderen. Omdat mensen langer thuis blijven wonen en daar zorg krijgen, komt er minder werk in de zorginstellingen en meer in bijvoorbeeld de wijkverpleging. Mensen die nu in de zorg werken moeten dus nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

Dit banenplan zorgt ervoor dat mensen die in de zorg werkzaam zijn niet onnodig ontslagen worden, maar omscholing krijgen naar een baan voor de toekomst. Tegelijkertijd investeren we in de kansen van jongeren die door een leerwerkplek ervaring op kunnen doen.

Met dit sectorplan en alle andere plannen die al goedgekeurd zijn, zoals die voor truckers en schilders, gaat het kabinet de werkloosheid te lijf. Het aanpakken van de hoge werkloosheid is nog altijd onze prioriteit. Dit plan sluit goed aan bij het sociaal akkoord dat we eerder sloten met werkgevers en werknemers. Waar weer aandacht komt voor de begeleiding van werk naar werk. Waarin we scholing stimuleren. Waarin we zorgen dat werknemers langer inzetbaar zijn. Zo werken we aan een arbeidsmarkt die klaar is voor de 21e eeuw.