Bied bedreigde vluchtelingen tijdelijk een veilige en aparte opvang

Bied bedreigde vluchtelingen tijdelijk een veilige en aparte opvang

Bied bedreigde vluchtelingen tijdelijk een veilige en aparte opvang
 Foto Flickr / PvdA

Door Keklik Yücel op 3 maart 2016 Delen  

Gelijke behandeling van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders (LHBT’ers) is op veel plaatsen in de wereld spijtig genoeg niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Ook onder vluchtelingen zie je dat het soms misgaat: LBHT’ers worden gepest, bedreigd of zelfs mishandeld. In Nederland accepteren we geen discriminatie en geweld tegen LHBT’ers. Daders moeten hard worden aangepakt. In noodsituaties moeten we het slachtoffer tijdelijk veilige en aparte opvang bieden. We mogen hen in noodsituaties niet in de kou laten staan. Volledige aparte opvang voor alle homoseksuele vluchtelingen is echter niet de oplossing.

Discriminatie is een misdrijf en in alle gevallen onacceptabel. De oplossing ligt daarom ook niet in het apart opvangen van verschillende groepen op basis van religie, etniciteit of seksuele geaardheid. In plaats van uit voorzorg de slachtoffers apart te zetten, moeten we de daders hard aanpakken. Daarom willen wij ook dat dergelijke vergrijpen niet zonder gevolgen voor de verblijfsvergunning blijven. Onze verworven waarden zijn niet onderhandelbaar.

Gelukkig gaat het op de meeste plaatsen goed. Maar helaas gaat het soms ook fout, en dan mogen we niet wegkijken. Slachtoffers moeten we helpen bij het doen van aangifte. Voor veel van deze vluchtelingen is het geen vanzelfsprekendheid dat je bij discriminatie naar de politie kan lopen. Het bespreekbaar maken en begeleiding is dus nodig. Maar we moeten hen, als er sprake is van een noodsituatie, ook veiligheid bieden. Want aanpakken van de dader is van groot belang, maar iemands veiligheid mogen we daarbij niet vergeten.