Betere regels voor lesbisch ouderschap

Betere regels voor lesbisch ouderschap

Door Jeroen Recourt op 31 oktober 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid is opgetogen met de versoepelde regels voor lesbisch ouderschap. Het wordt voor de duomoeder, die samen met de biologische moeder zorg draagt voor het kind, stukken eenvoudiger om erkend te worden als ouder. Dit is een belangrijke stap. De emancipatie van lesbische ouders krijgt verder vorm en het kind krijgt waar het belang bij heeft: duidelijke afspraken. Mijn collega Keklik YĆ¼cel en ik hebben ons hier hard voor gemaakt.

Voorheen moest de duomoeder zich door allerlei regelgeving worstelen om als ouder erkend te worden. Hier komt een einde aan. In het geval van een anonieme zaaddonor krijgt zij automatische het ouderschap toegewezen. Bij een bekende zaaddonor kan het door erkenning bij de gemeente. De biologische moeder geeft de doorslag wie mag erkennen: de duomoeder of de biologische vader. Zo krijgen ouders de regie in handen over hun ouderschap.

Met de nieuwe regelgeving is het gelukkig eindelijk afgelopen met de dure, lange en onnodige adoptie.

Daarnaast heeft de PvdA er bij de staatssecretaris op aangedrongen onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het meerouderschap. Ook willen we weten of de wet zodanig aangepast kan worden dat ook heteroparen met een bekende zaaddonor voor deze regeling in aanmerking komt. De staatssecretaris heeft toegezegd dit te gaan onderzoeken.