Betere preventie GHB-gebruik

Betere preventie GHB-gebruik

Door Lea Bouwmeester op 27 januari 2011 Delen  

Steeds meer mensen zijn verslaafd aan de levensgevaarlijke drug GHB. Het aantal mensen dat is opgenomen in het ziekenhuis is in vijf jaar tijd verviervoudigd. Het middel is zeer verslavend, zeer gevaarlijk, terwijl de kennis over het gebruik en verslavingsgevaar van GHB is bij de gebruikers erg laag. De voorlichting over deze en andere ‘nieuwe’ drugs moet dan ook sterk worden verbeterd.

Voorlichting
Gebruik van GHB is levensgevaarlijk. Door gebruik kun je in een psychose raken, als je een verkeerde dosis gebruikt kun je je slokdarm verbranden en als je teveel gebruikt of ineens stopt, kun je een hartaanval krijgen. Deze minister zegt: ‘Leefstijl is een vrije keus, iedereen moet vooral zelf weten wat hij of zij doet’ en  heeft veel geld voor preventie wegbezuinigd.  Dat is wel een beetje makkelijk, omdat het vaak gaat om kwetsbare groepen, zoals jongeren met psychische problemen en omdat gebruikers e vaak helemaal niet van deze gevaren op de hoogte zijn.

Ik roep de minister daarom op meer aandacht en geld te besteden aan effectieve voorlichting in plaat van te bezuinigen. De minister van Volksgezondheid staat voor ‘vrijheid, blijheid en slechts een beetje gezondheid’ met dit beleid. De PvdA gaat voor het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Niet alleen omdat GHB gebruikers in toenemende mate jonge mensen zijn die we nodig hebben in de samenleving, maar ook omdat behandeling als het al te laat is, heel erg duur is.

Verbod?
Sommigen pleiten voor nog strengere verboden. Productie en handel van GHB is al verboden, maar het verbod wordt massaal overtreden. Dat komt omdat de ingrediënten vrij te koop zijn en op internet te zien is hoe GHB te maken. Juist zelf maken is heel gevaarlijk. Gedragsverandering bereik je vooral door mensen te wijzen op de gevaren. Nog meer verboden opstapelen heeft geen zin.

Behandelen
Daarnaast heb ik de minister verzocht ervoor te zorgen dat als mensen toch verslaafd raken, ze ook tijdig behandeld kunnen worden. Bij instellingen die dit kunnen, bestaat echter een wachtlijst, zoals bij Novadic-Kentron en verslavingszorg Noord- Nederland. Als dat niet wordt opgelost, gaat het mis.

Overigens gaan al deze argumenten niet alleen op maar GHB, maar voor alle ‘nieuwe drugs’ waar de overheid nog niet voldoende op is ingesprongen. De PvdA wil daarom dat gebruik van drugs in brede zin wordt gemonitord, zodat de preventie en behandeling hier meteen op kan worden aangepast. En niet pas wordt ingegrepen als het al veel te laat is.

Ik heb de minister overigens al eerder om actie gevraagd om GHB-gebruik te voorkomen en drugsgebruik te monitoren, maar tot dusver helaas zonder resultaat.