Betere positie voor duomoeders

Betere positie voor duomoeders

Betere positie voor duomoeders
Foto Wikimedia / Ludovic Bertron

Door Jeroen Recourt op 6 maart 2014 Delen  

Op 1 april 2014 is de Wet lesbisch ouderschap in werking getreden. Hierover zijn mijn collega Keklik YĆ¼cel en ik zeer verheugd. Sinds 2004 is de Partij van de Arbeid bezig met het verbeteren van de positie van de duomoeder. De emancipatie van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) maakt een langzame ontwikkeling door, maar elke stap die wij nemen brengt ons dichter bij de volledige gelijkstelling van deze groep.

Sinds vandaag kunnen getrouwde lesbiennes beiden ouder worden als een kind geboren wordt binnen het huwelijk. Op deze manier is het huwelijk vergelijkbaar met het huwelijk tussen een man en een vrouw. Voorheen kon de niet-biologische moeder juridisch moeder worden, door het kind dat geboren werd binnen het huwelijk, te adopteren. De PvdA is blij dat deze dure en tijdrovende weg tot het verleden behoort.

We moeten echter niet stil blijven zitten. De Wet lesbisch ouderschap kent een beperking die wij in de toekomst moeten oplossen. Als de biologische vader van het kind dat geboren wordt binnen een lesbisch huwelijk bekend is en een rol wil spelen bij de opvoeding, kan de duomoeder niet juridisch ouder worden. Dat moet anders en daarom heb ik voorgesteld om te kijken naar de mogelijkheden van het meerouderschap, zodat alle belangrijke volwassenen in de omgeving van het kind de juridische positie krijgen die past bij zijn of haar status.

Op dit moment kijkt een Staatscommissie naar de mogelijkheden van het meerouderschap. De Partij van der Arbeid kijkt met belangstelling uit naar de resultaten van deze Staatscommissie.