Betere bescherming tegen onnodig faillissement

Betere bescherming tegen onnodig faillissement

Door Jeroen Recourt op 12 november 2012 Delen  

In tijden van economisch zwaar weer en oplopende werkloosheid is het van het grootste belang dat banen behouden blijven en bedrijven blijven bestaan. Regels en wetten moeten die banen en bedrijven beschermen. De huidige faillissementswet doet dat niet, waardoor bedrijven onnodig failliet gaan. Mei Li Vos, Jan Vos en ik vragen de minister van Veiligheid en Justitie dan ook dringend om de wet snel aan te passen. Iedere baan telt voor de Partij van de Arbeid. Snelheid is daarom geboden.

De zeer oude faillissementswet beschermt met name de schuldeiser. Eén onredelijke schuldeiser is genoeg om een bedrijf failliet te laten gaan, werknemers zonder baan achter te laten en andere schuldeiser te benadelen. Dit is onacceptabel en schadelijk voor onze economie.

Andere landen, zoals Engeland, kennen die regel niet en daardoor heeft die oude Nederlandse faillissementswet nog een ander nadeel: bedrijven trekken weg uit Nederland om zich bijvoorbeeld in Engeland te vestigen. Daar moet snel een einde aan komen.

De rechter moet snel de mogelijkheid krijgen om vóór het faillissement onredelijke schuldeisers te dwingen mee te doen met een regeling. Een regeling die het bedrijf en de banen redt.

Wij dringen aan op een snelle invoering van deze regel. Dit kan mooi meegenomen worden met de plannen van de PvdA om de bijna straffeloze fraude en misbruik met faillissementen aan te pakken. Zodat mensen niet onnodig zonder werk komen te zitten.