De beste versie van jezelf worden

De beste versie van jezelf worden

Foto Flickr

Door Kirsten van den Hul op 6 december 2017 Delen  

De beste leraar voor de klas, gelijke onderwijskansen voor iedereen en 100% jezelf kunnen zijn. Dat zijn de zekerheden waarop iedereen moet kunnen rekenen.

Volgende week leggen veel juffen en meesters in het basisonderwijs weer een dag hun werk neer. Het water staat ze aan de lippen. “Een vergiet met 11 gaten, en ik heb maar 10 vingers!” zoals meester Peter het omschreef. Deze week gaat de Tweede Kamer in debat over de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In voorbereiding op dit debat sprak ik, zoals afgelopen maandag nog via een Facebook Live Q&A,  met allerlei leerlingen en docenten van verschillende soorten en niveaus onderwijs.

Dit bracht mij tot de volgende drie zekerheden waar ik vandaag en morgen voor ga pleiten in de Tweede Kamer.

1) De zekerheid van de beste leraar voor de klas;
2) De zekerheid van gelijke onderwijskansen voor iedereen;
3) De zekerheid dat je 100% jezelf kunt zijn. En dat begint allemaal op school.

Dit begint met extra geld voor leraren. Want als wij willen dat er niet alleen vandaag maar ook morgen en overmorgen genoeg enthousiaste en goede docenten zijn, dan moeten we nu extra investeren. In lerarensalarissen en verlichting van de werkdruk, in plaats van in bedrijven en banken. In mensen, in plaats van multinationals.

Maar ook: zorgen dat iedereen de beste versie van zichzelf kan worden, of je nou op het MBO studeert, op het HBO of de universiteit. Ik wil dat de overheid ook investeert in de ontwikkelkansen van kinderen en volwassenen voor wie dat minder vanzelfsprekend is.

Juist in het onderwijs moet iedereen 100% zichzelf kunnen zijn. Of je nou man bent of vrouw, LHBTI of niet. Seksuele diversiteit en weerbaarheid beginnen in de klas. Daarom wil ik dat deze thema’s beter verankerd worden in ons onderwijs. Want de zekerheid dat het niet uitmaakt wie je bent is ook in Nederland helaas nog lang niet altijd vanzelfsprekend.

De beste leraar voor de klas, gelijke onderwijskansen voor iedereen en 100% jezelf kunnen zijn. Dat zijn de zekerheden waarop iedereen moet kunnen rekenen. Volg het onderwijsdebat deze week live op tweedekamer.nl, of live vanaf de publieke tribune!

Blijf op de hoogte over Onderwijs en Cultuur

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.