Besluit Leers Mauro vreselijk

Besluit Leers Mauro vreselijk

Door Hans Spekman op 20 september 2011 Delen  

De PvdA is zeer teleurgesteld over het besluit van minister Leers om de 18-jarige Limburgse Mauro Manuel uit Angola, tegen de wens van vrijwel de gehele Kamer geen verblijfsvergunning te verlenen. Het moet eens afgelopen zijn dat we als Nederland kinderen, die hier volledig thuis zijn, en een geweldige toekomst hebben in ons land, terugsturen. Mauro is al acht jaar in Nederland. Dit is vreselijk voor hem en zijn pleegouders.

Ik steun de advocaat van Mauro, die waarschijnlijk een klacht gaat indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ik hoop dat dat gebeurt. En dan roep ik Leers bij deze op om Mauro niet uit te zetten, totdat het Hof over de klacht heeft geoordeeld. Wat Nederland hier doet, kan gewoon niet.

Bij dit soort besluiten moet meer rekening moet worden gehouden met de omgeving van de asielkinderen. Kijk naar Sahar. Kijk naar de familie Qadiri uit Aalden. Kijk nu naar Mauro. Deze jongen maakt deel uit van die gemeenschap. Die mensen, zijn vrienden, zijn school, zijn pleegouders, zijn zó betrokken. En smeken Leers om Mauro te laten blijven. Waarom gaat Leers daar gewoon aan voorbij? De overheid handelt uiteindelijk namens de Nederlandse burgers. Die willen maar één ding: een rechtvaardig besluit. En verblijf voor Mauro.

De PvdA werkt momenteel samen met de ChristenUnie aan een initiatiefwet om ‘gewortelde’ asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland verblijven, een verblijfsvergunning te verlenen als de overheid zelf fouten heeft gemaakt. Die wet wordt in de loop van de herfst bij de Kamer aanhangig gemaakt.