Besluit Leers over Mauro onverteerbaar

Besluit Leers over Mauro onverteerbaar

Door Hans Spekman op 31 oktober 2011 Delen  

De PvdA is onthutst over het besluit van minister Leers om de Angolese asielzoeker Mauro Manuel terug te sturen naar Angola. De minister zou serieus kijken naar opties, maar kwam toch weer met een afwijzing. De gedachte dat deze volledig geĆÆntegreerde jongen wordt uitgezet vind ik onverteerbaar. Onverteerbaar voor Mauro. Die terug moet naar een land waar hij niks en niemand kent. En onverteerbaar voor zijn pleegouders, die een kind verliezen. Ik geef de strijd nog niet op.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over Mauro. Mijn hoop is gevestigd op het CDA. Als die partij een motie steunt waardoor Mauro kan blijven, lukt het. Ook het congres van het CDA kan zaterdag nog uitspreken dat hij moet blijven. Ik spreek ook de VVD aan. De liberalen zijn even verantwoordelijk. En ook zij deden mee aan een recente actie voor Mauro op ’t Plein in Den Haag. Het is enorm hypocriet om eerst goede sier te maken en het vervolgens voor de minister onmogelijk te maken een uitzondering te maken.

Ik ben ervan overtuigd dat er inhoudelijk voldoende opties zijn om Mauro verblijf te verlenen. Het kan op individuele basis. Er zijn voorbeelden van vergelijkbare zaken met lang verblijvende, ingeburgerde kinderen waarbij een uitzondering is gemaakt. Er kan ook een regeling worden gemaakt, waardoor een klein aantal vergelijkbare jongens en meiden als Mauro verblijf krijgt. Bijvoorbeeld vanwege hun bijzondere band met hun pleegouders.

Ook onze initiatiefwet voor gewortelde kinderen kan uitkomst bieden. Wordt die omarmd, dan zou Mauro daaronder kunnen vallen.