Bescherming van werkenden is nodig

Bescherming van werkenden is nodig

Door Gijs van Dijk op 31 januari 2019 Delen  

Het kabinet wil met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) de ‘balans’ herstellen. Toch doet het niets aan bescherming en verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers. En de kabinetsplannen brengen daarom geen ‘balans’.

Bescherming van alle werkenden is hard nodig. Het wettelijk aanpakken van de cowboys zoals Deliveroo en Uber is hard nodig. En iedereen wil er zeker van kunnen zijn dat je niet zomaar ontslagen wordt. Daar tornt dit kabinet aan. Ze perken de ontslagbescherming in en maken meer onzekere contracten mogelijk.

De PvdA doet verschillende voorstellen om de wet te verbeteren.

Er zijn ook positieve aspecten van de nieuwe wet te noemen: flexwerk wordt duurder ten opzichte van vast werk en alle werknemers bouwen vanaf dag 1 een transitievergoeding op. Maar per saldo slaat de balans negatief uit. Deze plannen vergroten de onzekerheid van mensen.

De PvdA doet verschillende voorstellen om de wet te verbeteren. Met de economische voorspoed verdienen werknemers  meer zekerheid. Want om prettig te kunnen werken en je te ontwikkelen heb je vaste grond onder de voeten nodig.  

Onze voorstellen:

  • Het inperken van de ontslagbescherming zorgt voor meer willekeur. Ik vind het van groot belang dat werkgevers een serieus personeelsbeleid voeren, zodat de ontwikkeling van werknemers kan worden bijgehouden. Het is een grote fout om de ontslagvergoeding te maximeren op 1,5 x de transitievergoeding. Daarom stel ik samen met de SP  voor om de zorgvuldige toets bij ontslag en dus ook de hoogte van de ontslagvergoeding aan de rechter te laten;
  • Vijf maanden proeftijd is een bizar slecht plan. Tijdens de proeftijd kan er zonder opgaaf van reden ontslagen worden. Je bent in die vijf maanden vogelvrij en dat is dan echt veel te lang. Hierbij trek ik samen op met GroenLinks en SP om dit van tafel te krijgen;
  • De ongelijkheid tussen payrollwerknemer en collega-werknemers blijft bestaan. Door pensioen niet op gelijke hoogte te brengen blijft er concurrentie op arbeidsvoorwaarden bestaan. Ik wil dat iedereen dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgt. Daarom ook een gelijkwaardig pensioen voor payrollwerknemers;
  • Levenslange flex voor leraren. Dat is het voorstel van dit kabinet. Toekomstige leraren willen zekerheid en daarbij hoort een contract waar je op kunt bouwen. De mogelijkheid om invallers onbeperkt zonder uitzicht op vast contract in te kunnen zetten geeft docenten niet de gewenste zekerheid. Ik wil dat docenten zeker kunnen zijn van vastigheid, lagere werkdruk en hogere lonen. Levenslange flex is geen oplossing voor de problemen in het onderwijs.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid