Bescherm onze democratie 

Bescherm onze democratie 

Door Lodewijk Asscher op 21 februari 2019 Delen  

Steeds vaker krijg je op Facebook gesponsorde berichten, maar wie erachter zit weet alleen Facebook zelf.

En dat terwijl er aanwijzingen zijn dat kwaadwillenden en buitenlandse machten onze democratie proberen te ondermijnen met desinformatie of berichten die de verdeeldheid in de samenleving voeden. We moeten zeker kunnen zijn dat onze verkiezingen eerlijk verlopen. Daarom moeten we veel harder optreden om de democratie te beschermen.

We moeten veel harder optreden om de democratie te beschermen.

Voor eerlijke verkiezingen is het essentieel dat we vrije toegang hebben tot informatie. Dat je weet waarom juist jij die specifieke advertentie ontvangt. En dat je weet wie er geld voor over heeft om jou zo te benaderen. Het internet moet onze wereld groter maken, niet kleiner.

Voor eerlijke verkiezingen is het essentieel dat we vrije toegang hebben tot informatie.

Het kabinet doet hier veel te weinig aan. Minister Ollongren (D66) verwacht alle heil van zelfregulering door de tech-giganten zelf. Maar grote bedrijven zoals Facebook en Google zijn vooral gericht op het maken van zoveel mogelijk winst. We kunnen mensen zoals multimiljardair Mark Zuckerberg niet op zijn blauwe ogen vertrouwen. Alleen door strenge regels te maken en boetes op te leggen kunnen we heimelijke beïnvloeding aanpakken.

Daarom roep ik minister Ollongren op het volgende te doen:

  1. Stel onderzoek in naar algoritmes en politieke advertenties, zodat we manipulatiepogingen van kwaadwillenden op tijd ontdekken. En onderzoek hoe we deze vorm van manipulatie strafrechtelijk kunnen aanpakken.
  2. Bied transparantie over politieke advertenties. Voor iedereen die een advertentie op Facebook ziet moet het direct duidelijk zijn wie de afzender is, waarom deze aan die persoon wordt getoond en wie ervoor heeft betaald.
  3. Stop buitenlandse inmenging door het plaatsen van politieke advertenties door buitenlandse organisaties te verbieden.
  4. Voer strenger toezicht en sancties in om ervoor te zorgen dat die tech-reuzen zich ook aan de regels houden.
Onze democratie is een kostbaar bezit. Een bezit dat we moeten koesteren. Het zou ontzettend naïef zijn om te denken dat Nederland geen interessant doelwit zou zijn. Bescherm onze democratie en bestrijdt manipulatie via online platforms.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid