Behoud werkgelegenheid winkelbranche

Behoud werkgelegenheid winkelbranche

Foto Flickr / Jeroen Mul

Door John Kerstens op 6 januari 2016 Delen  

De PvdA wil voorkomen dat duizenden medewerkers uit de winkelbranche op straat komen te staan, na faillissementen van onder meer diverse schoenenwinkels en V & D. Samen met mijn collega’s Roos Vermeij en Jacques Monasch heb ik de ministers van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd te bezien op welke wijze zij, bijvoorbeeld bij een doorstart, zoveel mogelijk werkgelegenheid kunnen helpen behouden.

Gisteren sprak de rechtbank het faillissement uit van schoenenwinkels Dolcis, Invito en Mansfield (als ook van Pro Sport en Steve Madden), allemaal dochters van winkelconcern Macintosh. Recent overkwam V&D hetzelfde.

De retailbranche heeft het moeilijk. We kopen met z’n allen steeds meer op internet, niet elke klassieke winkelformule heeft daar voldoende op ingespeeld en een kwakkelzomer, natte herfst, zachte winter of durfinvesteerder zoals onlangs bij V&D doet soms de rest. Gevolg: weer een winkelketen die het loodje dreigt te leggen. En opnieuw mensen die op (een steeds legere winkel-)straat komen te staan. En dat terwijl de economie aantrekt, er méér banen bijkomen dan in de afgelopen vijf jaar en de werkloosheid daalt.

Uit de media en gesprekken met direct betrokkenen valt op te maken dat een doorstart van de bedrijven in kwestie tot de mogelijkheden behoort. Met onze Kamervragen doen we een beroep op beide betrokken ministers om te bezien op welke wijze zij een bijdrage kunnen leveren om een en ander te doen slagen. Ook vragen we hen om met de sector om tafel te gaan zitten met als doel verder werkgelegenheidsverlies te voorkomen dan wel te beperken.

Tenslotte: de situatie bij V&D verschilt op één cruciaal punt van die bij Macintosh en dat is waar het gaat om de rol van een zogenoemde durfinvesteerder, Sun Capital in dit geval. Die rol is een bedenkelijke. Onlangs reageerde het kabinet positief op het initiatief van de Partij van de Arbeid om het ‘sprinkhaangedrag’ van dergelijke bedrijven aan banden te leggen.