Behoud jong talent voor de klas

Behoud jong talent voor de klas

Door Mohammed Mohandis op 5 december 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid roept minister Jet Bussemaker op om extra inspanningen te leveren om jonge leraren voor het onderwijs te behouden. Uit onderzoek blijkt dat er tot 2025 sprake zal zijn van een groeiend lerarentekort. Ik vind dat onacceptabel. Leraren geven de toekomst van ons land vorm en helpen kinderen het beste uit zichzelf te halen. Het Nationaal Onderwijsakkoord is een eerste stap, maar er is meer nodig.

Minister Bussemaker heeft voor de komende jaren geld om 3000 nieuwe leraren aan te trekken. Dat hebben overheid, onderwijsinstellingen, en werknemers afgesproken in het Nationaal Onderwijsakkoord. Maar we moeten vooruit blijven kijken: ook in de toekomst moeten er voldoende leraren zijn. Daarom wil de PvdA dat het kabinet nu al in actie komt. We moeten het hebben van de jongeren die nu een lerarenopleiding volgen en pas afgestudeerde docenten, van wie sommigen twijfelen over het vak. In deze groep leraren moeten we investeren.

Ik vind het bijvoorbeeld onacceptabel dat jonge talentvolle leraren vastzitten in flex-contracten, terwijl we ze nodig hebben. Een ander voorbeeld is scholing. Kort geleden schreef mijn collega Loes Ypma dat betere bijscholing jonge leraren voor het vak kan behouden. Er zijn maatregelen genomen, maar er is nog een hoop te doen om het tekort aan leerkrachten het hoofd te bieden.